Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ukazano na dugo čekanje za dobijanje radne vize

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     02.06.2016 u 15:39 h 0

Ukazano na dugo čekanje za dobijanje radne vize
FOTO: pixabay.com

Predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje BiH ukazali su kolegama iz Savezne agencije za rad NJemačke na problem dugog čekanja za dobijanje radne vize za građane BiH u Ambasadi NJemačke u BiH.


Predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje i Savezne agencije za rad NJemačke danas su u Sarajevu razgovarali o liberalizaciji tržišta rada u NJemačkoj za građane BiH, saopšteno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH. 

Predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje BiH prenijeli su svoja iskustva u posredovanju radnika sa srednjom stručnom spremom medicinskog smjera u NJemačku, te skrenuli pažnju na problem dugog čekanja za dobijanje radne vize u Ambasadi NJemačke u BiH. 

Agencija podsjeća da je NJemačka od 1. januara ublažila zakonske uslove za pristup njemačkom tržištu rada za državljane BiH koji po novoj Uredbi u NJemačkoj mogu dobiti boravišnu dozvolu za sva zanimanja, obuke i pomoćne aktivnosti, dok je za ulazak u NJemačku u svrhu zaposlenja potrebno osigurano radno mjesto i radna viza. 

NJemačka delegacija upoznala je prisutne o organizaciji i načinu svog rada, te o ciljevima i načinu provođenja Uredbe o zapošljavanju u dijelu u koji se odnosi na mogućnost zapošljavanja građana sa područja Zapadnog Balkana u NJemačkoj. 

Današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici entitetskih zavoda za zapošljavanje, Spoljnotrgovinske komore BiH, privrednih komora entiteta i Privredne komore Kantona Sarajevo. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi