Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Hitno spriječiti ekstremizam i terorizam

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     02.06.2016 u 15:13 h 0

Hitno spriječiti ekstremizam i terorizam

Centar za bezbjednosne studije /CBS/ BiH pozvao je na hitnu primjenu preventivnih mjera protiv ekstremizma i terorizma.


Strateške mjere u oblasti prevencije terorizma trebalo bi da budu usmjerene ka sprečavanju ranjivih lica i grupa da odaberu nasilni ekstremizam i terorizam kao sredstvo za postizanje svojih ciljeva, saopšteno je iz ovog centra. 

"U tom kontekstu, poseban fokus treba dati na mjere kojima se sprečavaju procesi indoktrinacije terorističkim ideologijama, posebno onih oblika koji sadrže jasne elemente podsticanja, javnog veličanja i regrutovanja za terorizam", navodi se u saopštenju. 

CBS pozdravlja i poziva na hitnu primjenu dogovora iz maja zvaničnika EU i nadležnih kompanija, poput "Fejsbuka", "Tvitera", "Majkrosofta" i "Jutjuba" o brzom uklanjanju svih sadržaja koji upućuju na mržnju i nasilje. 

Taj dogovor postignut je u okviru procesa uspostavljanja novog kodeksa ponašanja i pristojnosti na društvenim mrežama i internetu uopšte. 

Shodno dogovoru, administracije društvenih mreža i interneta dužne su da prate sadržaje na njihovim kanalima i uklanjaju ili zabranjuju pristup sadržajima koji podstiču na mržnju ili nasilje. 

Kompanije će analizirati sve pritužbe korisnika i u roku od, najviše, 24 časa donijeti odluku o sadržajima na koje se korisnici budu žalili. 

Cilj novog kodeksa ponašanja na internet platformama jeste da se spriječe vrijeđanja i širenje mržnje među različitim vjerskim, rasnim, etničkim i nacionalnim grupama. 

U CBS smatraju da je za ostvarivanje navedenog cilja potrebno uspostaviti sinergiju u okviru lokalnih pružalaca internet usluga na relaciji javni i privatni sektor i dodatno ojačati proces koji će spriječiti zloupotrebu interneta. 

Prema informacijama Regulatorne agencije za komunikacije BiH, pristup internetu u BiH u stalnom je porastu. 

Prošle godine bilo je 636.726 pretplatnika i 2.782.107 korisnika interneta, odnosno stopa upotrebe iznosi 72,41 odsto. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi