Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Rampa EU za lažnu državu ''Kosovo''

Regija

Izvor: Vesti-online     02.06.2016 u 12:49 h 0

Rampa EU za lažnu državu ''Kosovo''

Države EU odložile su viznu liberalizaciju sa Kosovom, Turskom, Ukrajinom i Gruzijom, javlja Rojters pozivajući se na izvore Evropske delegacije.


Ukidanje viza za Kosovo je usporeno uprkos preporuci Evropske komisije da se liberalizuje vizni režim sa ove četiri zemlje, navode izvori EU. 

I prištinski Zeri je u srijedu objavio da Evropski parlament i Savjet ministara EU neće donijeti odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo prijejeseni ove godine. 

Kada je reč o Turskoj, Brisel kaže da Turska napreduje u ispunjavanju 72 kriterijuma za ukidanje viza, ali s obzirom da će Ankara propustiti rok krajem juna, verovatnije je da će vize biti ukinute tek na jesen. 

Ambasadori EU su tokom srede razgovarali o sličnom dogovoru sa Gruzijom, ali odluka o tome nije doneta. Moguće je da će to pitanje ponovo biti razmotreno iduće nedjelje, prije nego što bude razgovarano o još kontroverznijem pitanju Ukrajine. 

Holandija, koja trenutno predsedava Uniji, zakazala je tehičke sastanke o Ukrajini tek poslije sastanka ministara unutrašnjih poslova u Luksemburgu 9. i 10. juna, što je znak da prije toga vjerovatno neće biti doneta odluka o Kijevu. 

Poslije zamaha od prije nekoliko nedjelja, podstaknutog dogovorom EU i Ankare o smanjenju priliva izbeglica i migranata u Evropu, pregovori o viznoj liberalizaciji su zapeli zbog odbijanja Turske da promjeni svoje zakone protiv terorizma. 

Slabljenje zamaha je iskomplikovalo situaciju i za druge tri zemlje, kažu diplomate, a vrijeme do letnje pauze polako ističe. 

Evropski parlament, koji treba da usvoji ovakve sporazume, održaće posljednje sednice od 4. do 7. jula, a zatim će nastaviti s radom tek sredinom septembra.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi