Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Vijeće Evrope: Opasan talas radikalizacije u Hrvatskoj

Regija

Izvor: Cafe.ba / Srna     02.06.2016 u 10:53 h 0

Vijeće Evrope: Opasan talas radikalizacije u Hrvatskoj

Vijeće Evrope upozorava da talas nacionalizma i radikalizacije u Hrvatskoj negativno utiče na manjine, posebno u područjima koja su bila zahvaćena ratom devedesetih godina prošlog vijeka.


Odbor Vijeća za sprovođenje Konvencije o zaštiti nacionalnih manjina navodi da je pravni okvir dobar, ali da "provala" nacionalizma ugrožava manjinska prava u Hrvatskoj. 

Vijeće Evrope prigovara Hrvatskoj da je u javnim službama zaposlen suviše mali broj pripadnika manjina, da neke lokalne jedinice ne primjenjuju njihovo pravo na jezik i pismo, te da je u medijima i političkom životu sve više govora mržnje. 

U javnim raspravama dominiraju predrasude i protivmanjinska retorika, zbog čega se pojedinci ustručavaju da traže svoja prava, strahujući od negativnih posljedica, navodi se u izvještaju Vijeća Evrope. 

Nadležni odbor traži od Vlade Hrvatske da se posveti manjinskim pravima, kao sastavnom dijelu svojih nacionalnih i međunarodnih obaveza, suprotstavi oživljavanju nacionalizma i posveti promovisanju otvorenosti i poštovanju različitosti u društvu. 

Kako navode portali, Hrvatska je u svom odgovoru na kritike navela da se "pojedinačni incidenti govora mržnje nastoje suzbiti nametanjem svijesti o neprihvatljivosti takve retorike i dostupnošću pravnih sredstava protiv govora mržnje". 

Vlada Hrvatske je odbacila stav odbora Vijeća Evrope da je na obilježavanju "Oluje" prošle godine proslava pobjede imala prioritet nad sjećanjem na nevine žrtve rata. 

Hrvatska navodi da ima "legitimno pravo da slavi oslobađanje svoje okupirane teritorije, uz isticanje pijeteta prema svim žrtvama". 

Kada je u pitanju problem ćiriličnih tabli u Vukovaru, što se takođe pominje u izvještaju, Vlada Hrvatske kaže da je jasno osudila takve ekscese i govor mržnje prema pripadnicima srpske manjine, navode hrvatski portali. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi