Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Beograd: Održana svečana akademija povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     02.06.2016 u 09:41 h 0

Beograd: Održana svečana akademija povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle
FOTO: Agencija Anadolija

Nikola Tesla je bio genijalan naučnik, inžinjer, pronalazač prirodnih principa i zakona, koji je zadužio svet svojim temeljnim pronalascima u oblasti prenosa i korišćenja naizmeničnih struja, bežičnih komunikacija, daljinskog upravljanja, mašinstva, rekao je direktor Muzeja Nikola Tesla Branimir Jovanović.


U Zadužbini Ilije M. Kolarca, povodom 160 godina od rođenja Nikola Tesle održana je svečana akademija, koja je ujedno obeležena i 124. godišnjica jedine posete svetski poznatog naučnika glavnom gradu Srbije, u kojem je proveo 31 sat, javlja Anadolu Agency.

Tokom programa nastupio je akademski hor Obilić, emitovan je film o Nikoli Tesli, a u foajeu Kolarčeve zadužbine organizovana je i izložba eksponata iz zbirke Muzeja Nikola Tesla u Beogradu. Dramske delove programa, glumeći Nikolu Teslu, izveo je glumac Branimir Brstina.

Prisutnima su se obratili sekretar za kulturu grada Beograda Vladan Vukosavljević, potpredsednik SANU za prirodne nauke Zoran Popović i direktor Muzeja Nikola Tesla Branimir Jovanović.

"Teško je govoriti o velikom naučniku i pronalazaču, a ne ponavljatti ono što je bezbroj puta bilo rečeno i što je praktično poznato većem delu sveta. Ono što mi sa ponosom ističemo u ovoj godišnjici jeste da je naročito važno da podsetimo da je Nikola Tesla jedan od najvećih naučnika i pronalazača svih vremena, a bez sumnje najveći pronalazač i naučnik koji je potekao iz srpskog naroda", rekao je Vukosavljević.

On je dodao da su "priroda i viši poredak stvari voleli Teslu i pustili ga da spozna neke od konačnih tajni prirode i nauke, čime je Tesla postavio granice daleko dublje i više nego bilo ko pre njega i ohrabrio generacije koje dolaze posle njega da budu hrabri, vole prirodu, upoznaju je i razumeju".

Kako je naveo potpredsednik SANU-a Popović, obeležavanje godišnjice Teslinog boravka u Beogradu postaje tradicija i prilika da se podsete ne samo detalja posete, već i posledica koje je ostavila na naučnu javnost u Srbiji u celini.

"Posao proučavanja Teslinog dela nije ni izbliza završen zbog važnosti Teslinih misli i dela, koje još uvek u celini i do kraja ne poznajemo i razumemo. Zbog toga će Akademija nastaviti da pruža svoj doprinos u ovom smislu, uverena da će time doprineti ukupnoj naučnoj, kulturnoj i obrazovnoj atmosferi u Srbiji", rekao je Popović.

"Nikola Tesla je bio genijalan naučnik, inžinjer, pronalazač prirodnih principa i zakona, koji je zadužio svet svojim temeljnim pronalascima u oblasti prenosa i korišćenja naizmeničnih struja, bežičnih komunikacija, daljinskog upravljanja, mašinstva", rekao je direktor Muzeja Nikola Tesla.

Prilikom posete Beogradu, 1. juna 1892. godine, Tesla je odlikovan Ordenom Svetog Save drugog stepena, u svečanu audijenciju primio ga je tadašnji kralj Srbije Aleksandar Obrenović, posetio je Narodni muzej i Veliku školu gde se obratio studentima i profesorima, a napravio je posetu i Kalemegdanu, kojim je prema svedočanstvima bio oduševljen. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi