Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Pro Evolution Soccer 2017 - najava

Nauka i tehnologija

Izvor: HCL.HR     02.06.2016 u 09:17 h 0

Pro Evolution Soccer 2017 - najava

Novo izdanje PES-a ove jeseni planira dočarati svu ljepotu sporta kojega zovemo nogometom, a mi analiziramo čime to misli postići.


Nogomet je čudna stvar. Za potvrdu toga dovoljno je pogledati kako je završila protekla sezona engleskog premiershipa. Ni u najluđim snovima ne bismo prognozirali da će ligu osvojiti momčad koja je dvije sezone ranije bila u nižem rangu, ili da prvaci prethodne sezone neće završiti ni među ekipom koja ide u europska natjecanja.

A slično je i sa igrama koje simuliraju taj nogomet. Početkom ovog stoljeća bilo je teško zamisliti da će Konamijev PES ispustiti loptu nakon PES-a 6-ice, pa je onda kasnije bilo nezamislivo da će se FIFA ikada više imati ozbiljnu konkurenciju. No, to se prošle godine dogodilo. Premda smo u našem sučeljavanju dvaju igara ocijenili kako je FIFA kompletnija, PES 2016 je slovio kao dostojna alternativa i odličan temelj za dalje.

Ako ništa, prošli PES uvjerio nas je da Konami nije magično zaboravio što nogomet čini zabavnim sportom pa sada, barem u ovim „predsezonskim prepucavanjima“, imamo određenu neizvjesnost u pitanju – je li ovo godina u kojoj PES definira što je istinska nogometna simulacija, a što teatralno glumatanje u maniri Pepea. Po dojmovima onih koji su zaigrali PES 2017 odgovor još nije potpun, ali zvuči kao da je igra na dobrom putu – za prvo poluvrijeme.

Gledajući listu poboljšanja i noviteta moglo bi se reći da tu praktički nema ništa novo. Mislim da svi prebrzo zaboravljamo koliko puta i jedna i druga simulacija koriste nekakve floskule pri obećanjima. Primjerice – golmani će biti mnogo bolji. I to kažu svake godine. Ipak, PES 2017 ima neke konkretne primjere kojima potvrđuje riječi iza obećanja.

pes-2017-total-team-control

Golmani će sada tako biti karakteristični igrači na terenu. Naime, neće se razlikovati samo u tome koliko su općenito sposobni nego će imati različite vještine u segmentima branjenja. Primjerice, jedan će golman biti dobar akrobat pa će raditi parade pri svakoj obrani, drugome će jača strana biti branjenje nogama, itd.

Na kraju krajeva, ako igrate izrazito ofenzivno pri nepovoljnom rezultatu i kraju utakmice golmani će se pridružiti ostatku momčadi u šesnaestercu kada se izvodi korner. To i nije neka novost za simulacije jer Fifa to ima već nekoliko godina, ali lijepo je vidjeti da je i PES uveo golmane koji razmišljaju svojom glavom. Ili golmane s glavom, uopće.

Druga svojevrsna floskula od noviteta nosi naziv Real Touch, ali je u barem teoriji više od pukog obećanja. Riječ je o evoluciji dosadašnjeg sustava koji je simulirao prirodno primanje lopte pri dodavanju, a sada će biti prirodnije utoliko što neće ovisiti samo o situaciji kod primanja lopte i vještini igrača, nego i stilu kojim on kontrolira loptu. Igrači će imati nove statističke kategorije koje definiraju upravo to, čime će se nastojati izbjeći situacije da loptu najbolje drže igrači koji imaju više fizičke snage i balansa. Sada će i manji igrači imati više šanse da zadrže loptu pod pritiskom.

Zbog tih promjena gameplay bi trebao biti ponešto sporiji, a u Konamiju se nadaju da na taj način nećemo vidjeti visoke rezultate kao prošle godine (gdje je praktički svaki treći udarac ulazio u gol). Daleko veći fokus bit će na „čitanju igre“, a to je aspekt koji u simulacijama do sada nije bio naročito naglašen – osim kada je trebalo uputiti dodavanje u for. Ako PES 2017 taj aspekt igre uspije dostaviti na pravi način to bi moglo označiti pravi zaokret fokusa za nogometne simulacije koje se trenutno više oslanjaju na iskorištavanje brzine igrača i vještine driblanja.

pes-2017-natural-motion

Iznimno zanimljiva novina je i Adaptive AI koji bi mogao biti rješenje za problem koji se meni osobno događa u PES igrama. Znate ono kad vam jedna postavka težine nudi premalo izazova, a na sljedećoj vas AI raspameti da ne znate kako se zovete? Možda nikada niste imali problema s time, ali uvijek je dobro imati opciju detaljnijeg podešavanja težine (kao u Fifi) ili pametniji AI. U slučaju ovog drugog, momčadi u novom PES-u trebale bi moći vidjeti gdje su slabe ili gdje ste vi slabi. Na primjer, ako im stalno probijate dio terena s nekim igračem onda će ga pokušati duplirati, odnosno čuvati dvojicom igrača.

Naravno, bilo je sličnih obećanja i ranije i takvo što nije jednostavno za izvesti. Ipak, AI je generalno najmanje napredovao u nogometnim simulacijama unazad nekoliko generacija. Sva ta procesorska snaga koju danas imamo nije omogućila da od računalnog protivnika dobijete nepredvidivost igre kao u online okršaju. Nismo vidjeli nikakve revolucionarne eksperimente kao što su recimo Driveatar AI iz Forze, ali uvijek postoji nada da bi nas neka nogometna simulacija jednom mogla iznenaditi po tom pitanju. Na kraju krajeva, opet ponavljam, nogomet je čudna stvar.

pes-2017-corner-kick-strategies

Tamo gdje je PES inače najtanji – po pitanju licence i modova – neke promjene su najavljene, ali njih tek trebamo vidjeti na djelu. Editor dresova trebao bi barem donekle ublažiti činjenicu da će engleska i njemačka liga zajedno imati svega šest licenciranih klubova. Master Liga se ponovno mijenja iz temelja, kao i svake godine, a ovoga to puta znači da dobiva novi sustav transfera. Iskreno se nadam da to znači ukidanje onog kretenskog ograničenja da možete pregovarati s maksimalno pet igrača po jednom periodu za transfere. Da, ne zaboravimo ni to da će Master Liga dobiti nove animacije. One koje za igru nemaju apsolutno nikakav značaj.

Ipak, prezentacija svega toga trebala bi biti nešto ljepša. Koliko ljepša, to ćemo vidjeti kasnije jer ni izgled menija ni izgled same igre neće biti finalizirani tamo negdje do osmog mjeseca. Ovo što za sada vidimo na slikama pokazuje da modeli igrača zaista izgledaju jako dobro, možda čak i za klasu bolje od gumenjaka iz Fife. A primijetite i kako im se štucne prljaju!

pes-2017-authentic-visuals

U svakom slučaju, Konami je ovim PES-om već zaobišao neke dosadašnje prakse i prihvatio barem dio kritika koje su bile upućene prethodnom dijelu. Uvjeravaju nas tako da ćemo ažurirane momčadi imati odmah prvog dana po izlasku igre, a ažuriranja za online modove dolazit će na tjednoj bazi (valjda za vrijeme sezone transfera). Već je i to neki pomak, no kao i prethodnih godina, najvažniji dio utakmice PES bi trebao odigrati upravo na svom zelenom terenu gdje obećava najviše noviteta.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi