Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Čović: Ispraviti grešku

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     01.06.2016 u 21:55 h 0

Čović: Ispraviti grešku
FOTO: faktor.ba

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ističe da se mora ispraviti greška napravljena usvajanjem Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva u BiH, kao i da smatra da su kadrovi SDA u Savjetu ministara BiH vršili pritisak na direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića da donese takvu odluku.


Čović, koji je i lider HDZ-a BiH, kaže da nije znao da će Jukić - član njegove stranke donijeti odluku o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva i ne vjeruje da je Tužilaštvo BiH vršilo pritisak na Jukića. 

On je potvrdio da je na taj način prekršen sedam dana ranije postignut dogovor predstavnika Republike Srpske, Federacije i BiH, na šta je upozoravao i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. 

"Greška je učinjena i mora se ispraviti. Na direktno pitanje da li sam znao da će Jukić to objaviti taj dan, nisam bio tu i apsolutno nisam znao. Bez obzira na to šta ja mislim o metodologiji, smatram da treba više sluha. Pred tu odluku smo imali razgovore između stranaka i dogovorili smo dinamiku šta sve treba činiti do 1. jula, kada ističe rok za objavljivanje rezultata popisa", rekao je Čović večeras za Radio-televiziju Republike Srpske. 

On tvrdi da su, ipak, spekulacije ono o čemu se danima raspravlja - šta će biti objavljeno kao rezultat popisa jer su, smatra, podaci tajni. 

Čović smatra ishitrenom Ivanićevu izjavu da su mu hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH radili iza leđa i ističe da to ne odgovara stvarnosti. 

"U Predsjedništvu BiH bi trebalo insistirati na jedinstvenom djelovanju", istakao je Čović. 

On smatra da ne bi smjelo da bude preglasavanja u Predsjedništvu BiH jer će to izazvati duge rasprave i pokretanje procedura zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što ne može biti dobra praksa.

Čović je rekao da je partnerstvo SDA i Saveza za promjene veoma jako i da se on tom partnerstvu, kao takvom, samo priključio i vrlo profesionalno odrađuje to što je prihvatio. 

"Vjerujem da će oni između sebe naći rješenje", rekao je Čović. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi