Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ususret izborima: Dok se oni svađaju, mi umiremo

Bosna i Hercegovina

Izvor: N1     01.06.2016 u 20:20 h 0

Ususret izborima: Dok se oni svađaju, mi umiremo
FOTO: N1

Predizborne svađe sve manje interesuju građane širom BiH. Većini je jedina briga kako preživjeti od danas do sutra. Kako se na tom putu snalaze provjerili smo u Sokocu, Banjoj Luci, Sarajevu, Istočnom Sarajevu.


Branislav Koprivica iz Sokoca morao je zatvoriti ugostiteljski objekat. Ogromni nameti države, premalo posla. Propast je bila zagarantovana. Ni on ni supruga ne rade, a imaju dvoje djece. Branislavu predizborne svađe i obećanja političara, odavno više ništa ne znače.

''Nas nema nigdje dok se oni svađaju, prepucavaju mi bukvalno umiremo, sve je gore i gore. Političari su, vjerujte mi, udarili na porodicu, a mi svi znamo da je porodica osnovna ćelija društva'', rekao je za N1 Branislav Koprivica iz Sokoca.

Pojedini vlasnici kioska su iznimno nezadovoljni poslom. Kažu da su 2010. imali iste dnevne zarade kao i danas, a podsjetimo da su samo cigarete u odnosu na 2010. gotovo tri puta skuplje.

Sretni su oni koji u Sokocu imaju posao. Pretežno u nekoj od državnih institucija. Jer fabrika gotovo da nema. Poneki ugostiteljski objekat ili privatna radnja. Mladi ne žele pred kamere, stari bježe na obližnja sela, žive od poljoprivrede. Ili od neredovnih penzija. 

''Neka je Dodiku na sramotu, ja sam izgubio sina i brata i dva mjeseca čekam penziju. Da li kasne njima plate, ministrima i Dodiku? Oni se svađaju, a sarađuju i svi koriste narod'', kazao je penzioner iz Sokoca.

Bolje ne živi ni Elvedin iz Sarajeva. I to od prodaje voća i povrća na ulici. Već 11 godina na birou. Druge opcije za preživljavanje nema, jer politika je kaže, ljude prepustila same sebi. 

''Od naših političara nikakve koristi, oni se bore samo za pozicije - za svoje fotelje. Ovdje u BiH žive samo dvije do tri obitelji, a narod su prepustili da se snalazi kako zna'', rekao je Elvedin Hadžagić iz Sarajeva. 

Nada iz Banja Luke u poznim godinama prodaje kokice, ali državi ne ostaje dužna. 

''To je jednostavno borba samo za vlast, oni samo gledaju sebe, a narod manje-više. Narod im nije bitan, od nas traže da sve svoje obaveze u roku platimo, a sve drugo njih nije briga. A kako ćeš platiti? Moraš biti dobar ekonomista'', kazala je ona.

Politika konflikta i skretanje pažnje s ekonomskih pitanja, sve manje imaju odjeka među građanima koji teško žive. Godine iskustva pokazale su da od predizbornih obećanja uglavnom ne ostane ništa, osim praznih novčanika.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi