Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

BHRT: Zatražena ostavka upravnog odbora

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     01.06.2016 u 19:23 h 0

BHRT: Zatražena ostavka upravnog odbora
FOTO: pixabay.com

- Skupština Sindikalne organizacije BHRT-a zaključila je danas da niko ne može ugasiti signal ili privremeno obustaviti produkciju programa BHRT-a, osim Parlamentarne skupštine BiH, koja je osnivač i zatražila ostavke od Upravnog odbora /UO/ ove medijske kuće.


Skupština Sindikalne organizacije BHRT-a zaključila je da sudskim putem treba riješiti potraživanja od Federalne televizije /16,5 miliona KM/ i Radio-televizije Republike Srpske /8,8 miliona KM/ i upitala zašto se čekalo da dođe do ovih iznosa i bude ugrožen rad, poslovanje i postojanje ove medijske kuće. 

Sindikalna organizacija BHRT-a saopštila je da je na vanrednoj sjednici Skupštine zatraženo da UO BHRT-a podnese ostavku zbog odstupanja od svojih ingerencija predviđenih zakonom i jer svojim najavama i aktivnostima ugrožava pravo na rad zaposlenih u BHRT-u. 

Ističe se da je činjenica da UO BHRT-a nije na vrijeme reagovao kako riješiti način naplate RTV takse. 

U zaključcima se navodi i da Parlamentarna skupština, u okviru svojih nadležnosti i odgovornosti, jedino može obezbijediti nesmetano funkcionisanje i finansijsku održivost Javnog RTV servisa. 

Zatraženo je da Kancelarija za reviziju BiH ispita poslovanje BHRT-a, ali i da entitetske kancelarije za reviziju ispitaju poslovanje javnih emitera u entitetima. 

Upravni odbor BHRT-a odlučio je 30. maja da ovaj mediji od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitovanje programa zbog duga entitetskih emitera od 25 miliona KM, od čega od Radio-televizije Federacije BiH potražuju 16,5 miliona i od Radio-televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi