Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

SAD: Majka zaražena virusom zika rodila bebu sa poremećajima u razvoju

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     01.06.2016 u 17:28 h 0

SAD: Majka zaražena virusom zika rodila bebu sa poremećajima u razvoju

Američki ljekari u New Jerseyu saopćili su da je žena zaražena virusom zika rodila bebu sa poremećajima koje uzrokuje taj opaki virus


Službenici Univerzitetskog medicinskog centra u Hackensacku saopćili su da je 31- godišnja žena iz Hondurasa jučer rodila žensku bebu carskim rezom, a da su i kod bebe dijagnosticirani poremećaji karakteristični za virus zika.

Šef porodiljskog odjela pomenute bolnice Abdulla Al-Khan izjavio je da je rodilja ranije došla u SAD sa simptomima, a kako joj je naknadno i dijagnosticirana zaraza virusom zika.

Al-Khan je kazao kako je ultrazvučnim pregledima i kod bebe uočen poremećaj u razvoju, uključujući i mikrocefaliju, što je pregledom i nakon poroda potvrđeno.

"Sve ukazuje da beba ima poremećaje zbog virusa zika, ali ćemo sačekati i dodatne testove kako bismo i zvanično to potvrdili“, kazao je Al-Khaled.

Ranije ove godine još jedna beba je rođena na Hawaima sa poremećajem u razvoju koji je nastupio kao posljedica zaraženosti majke.

Virus zika, osim ujedom komarca, može se prenijeti i krvnim, kao i spolnim putem. Virus je prvi put primijećen kod majmuna u Ugandi 1947. godine, a u maju 2015. godine pojavio se u Brazilu.

Simptomi virusa su visoka tjelesna temperatura, crvenilo očiju, povraćanje, svrbež, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima.

Prošlog mjeseca, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti službeno je potvrdio da je infekcija virusom zika u trudnoći uzrok mikrocefalije i drugih teških abnormalnosti mozga kod beba. Nedavne studije dokazale su da zika virus, kojeg prenosi komarac, dospijeva u plodovu vodu, posteljicu i moždano tkivo fetusa.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi