Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kad OVO bude grunulo, svi smo gotovi!

Svijet

Izvor: Vesti-online     01.06.2016 u 14:45 h 0

Kad OVO bude grunulo, svi smo gotovi!

Ispod Nacionalnog parka Jeloustoun u SAD nalazi se supervulkan čije su masivne erupcije nekoliko puta uništavale gotovo sav život na našoj planeti i čija se posljednja eksplozija desila prije 640.000 godina. Ali ovo čudo prirode nosi sa sobom još veću prijetnju, otkrili su naučnici.


Jeloustounski supervulkan u prosjeku eruptira na svakih 600.000 godina, a od posljednje je prošlo 640.000. 

U njegovoj kalderi, za koju se procjenjuje da je prečnika između 55 i 72 kilometra, nalaze se ogromne koičine vrele magme koja čeka da se probije do površine. 

Ali naučnici su sada otkrili da se ispod nje nalazi još veća, u kojoj se nalazi magma koja bi 11 puta mogla da napuni čuveni Veliki kanjon u Koloradu! 

Zvanično, ovo otkriće ne povećava rizik od erupcije koja će se jednog dana sigurno desiti, ali bi trebalo da pomogne u otkrivanju kako će taj događaj izgledati kao i kakve će biti njegove posljedice. 

Novootkrivena količina magme prostire se na dubini između 19 i 45 kilometara, a proteže 48 kilomertara od sjeverozapada ka jugoistoku i 70 kilometara od jugozapada ka sjeveroistoku, zauzimajući zapreminu od 46.700 kubnih kilometara. 

Kaldera koja je bliža površini nalazi se na dubini između pet i 14 kilometara i ima zapreminu od 10.420 kubnih kilometara, što je dovoljno da se Veliki kanjon napuni dva i po puta. 

Donja kaldera je, otkrili su naučnici, malim kanalima povezana s onom iznad, čineći zajednički vulkanski sistem. 

Dosadašnje erupcije ovog supervulkana bile su toliko kataklizmične da su uništavale veći dio Sjeverne Amerike, ali i uzrokovale "nuklearnu zimu" na planeti, pošto je u atmosferu izbacivana ogromna količina prašine koja je blokirala sunčeve zrake. To je dovodilo do umiranja biljaka, a time i životinja koje su se njima hranile, kao i mesoždera. 

S obzirom na to da je od posljednje erupcije u Jeloustounu prošlo 640.000 godina, naučnici pokušavaju da otkriju kada nas očekuje sljedeća, kao i da predvide kakve će biti njene posljedice. 

Ako bi danas došlo do erupcije, posljedice bi bile kataklizmične po cijelu planetu, ali se naučnici nadaju da do nje neće doći barem još 60.000 godina.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi