Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Znate li koliko dugo smijete držati hranu u zamrzivaču?

Lifestyle

Izvor: Zadovoljna     01.06.2016 u 14:37 h 0

Znate li koliko dugo smijete držati hranu u zamrzivaču?

Zamrzavanje hrane zaustavlja razvoj bakterija u namirnici, zbog čega bi zaleđena hrana trebala biti sigurna za konzumaciju bez obzira koliko dugo se nalazila u zamrzivaču. Međutim, iskustvo je pokazalo da namirnice nakon određenog vremena gube svoj okus i teksturu.


Zamrznuto povrće, meso i hljeb spas su za mnoga domaćinstva, jer olakšavaju i skraćuju vrijeme kuhanja što je veliki plus u brzoj svakodnevici. Ipak treba znati da namirnice gube svoj okus i teksturu ako se predugo drže u zamrzivaču.

Internetska stranica FreezerLabels.net napravila je vodič za zamrzavanje hrane, koji otkriva koliko bi dugo trebali držati hranu u zamrzivaču.

Kada su u pitanju pekarski proizvodi, pečeni hljeb u zamrzivaču može stajati dva do tri mjeseca, nepečene voćne pite dva do četiri mjeseca, a ispečeni mafini do godinu danu.

Meso gubi okus nakon 12 mjeseci

Divljač bi u zamrzivaču trebala stajati tri do četiri mjeseca, janjeće i teleće meso do 9 mjeseci, a svinjetina tamo može biti do 12 mjeseci. Pileće meso u komadu takođe može stajati godinu dana, dok krlica, batci i drugi dijelovi ptice mogu tamo biti tri mjeseca kraće.

Iznutrice poput jezika, pluća i jetrica u ledenici će biti 'upotrebljivi' do četiri mjeseca, kao i svježi hamburgeri, dok nekuvane kobasice i hot dogovi u zamrzivaču mogu stajati do dva mjeseca.

Masna riba poput sardine i lososa na ledu mogu biti do tri mjeseca, a nemasne vrste riba duplo više vremena. Termički neobrađene školjke u zamrzivaču mogu stajati dva do tri mjeseca, rakovi oko deset mjeseci, s morski plodovi izvađeni iz konzerve oko dva mjeseca.

I sirove možete zamrznuti

U zamrzivač možete staviti meke i čvrste sireve, te ih tamo držati maksimalno šest mjeseci. Maslac u zamrzivaču može stajati i tri mjeseca više od sira, a zamrznuti čak možete i mlijeko te ga u tom stanju držati do šest mjeseci. Kupovni sladoled držite u frižderu prema upustvima na kutiji proizvođača, a onaj domaći do dva mjeseca.

Kada je riječ o voću i povrću, zdravi plodovi prirode u zamrznutom stanju mogu stajati od osam mjeseci do godine dana. Imajte na umu da se ne preporučuje zamrzavanje namirnica s visokim postotkom vode poput krastavaca i jagoda, jer se nakon odmrzavanja pretvaraju u neugodnu kašu.

Zalediti možete i prirodne te kupovne sokove na šest do 12 mjeseci. Pripazite samo da ih ne stavljate u na niske temperature u staklenim bocama, jer će se iste raspuknuti.

Temperatura zamrzivača trebala bi biti podešena na -18 Celzijusovih stepeni, a sva hrana pravilno sačuvana u čvrstim plastičnim omotima.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi