Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Dalaj Lama: Njemačka ne može da postane arapska zemlja

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Srna     01.06.2016 u 14:14 h 0

Dalaj Lama: Njemačka ne može da postane arapska zemlja

uhovni vođa Tibetanca Dalaj Lama /80/ izjavio je da Njemačka ne treba da postane arapska zemlja i da bi izbjeglice iz muslimanskih zemalja trebalo primiti samo privremeno u Evropu.


On je u intervjuu za njemački dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung" rekao da osoba koja je boljeg materijalnog položaja ima odgovornost da pomogne izbjeglici, ali da je "s druge strane, njih u međuvremenu previše". 

"Evropa, na primjer Njemačka, ne može postati arapska zemlja. Njemačka je Njemačka", rekao je Dalaj Lama, koji živi u egzilu u Indiji. 

On je istakao da "i s moralne tačke gledišta, smatra da bi te izbjeglice trebalo primiti samo privremeno". 

"Cilj bi trebalo da bude da se oni vrate i pomognu u obnovi svojih vlastitih zemalja", rekao je Dalaj Lama. 

Upitan da komentariše pojačanu antiislamsku atmosferu u Evropi, on je upozorio da ne treba sve muslimane stavljati u isti koš. 

"Muslimanski pojedinci i male grupe su ti, koji se međusobno ubijaju u svojim vlastitim državama. Šiiti, Suniti. Oni ne predstavljaju čitav islam i sve muslimane", rekao je Dalaj Lama. 

On je istakao da je ljubav i u islamu osnovna poruka, kao i u svakoj drugoj religiji. 

"Loših ljudi ima i kod budista, hrišćana, Jevreja i hindusa. Ne treba da osudimo cjelokupni muslimanski svijet samo na osnovu pojedinih tragičnih događaja, koji proizlaze od jednog malog broja muslimana", rekao je Dalaj Lama. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi