Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ni Predsjedništvo BiH nije dostavilo finansijski izvještaj

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     01.06.2016 u 13:43 h 0

Ni Predsjedništvo BiH nije dostavilo finansijski izvještaj

Neke od institucija BiH koje su najveći budžetski korisnici, iako je to zahtijevala odluka Vijeća ministara BiH još od 21. maja prošle godine, nisu dostavile finansijski izvještaj za 2015. godinu.


Među njima, što je zanimljivo, su i Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH i Ured za reviziju institucija BiH. Izvještaj nisu dostavile ni Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH, Centar za uklanjanje mina BiH "Mak", Institut za nestale osobe BiH, Ministarstvo pravde BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Odbor državne službe za žalbe BiH. Takođe, veliki broj institucija izvještaj nije dostavio u propisanom roku, a izvještaji pojedinih institucija nisu kompletni.

Sve to uticalo je na realnu procjenu stanja sistema finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH, a i otežalo rad Centralne harmonizacijske jedinice (CHJ) Ministarstva finansija i tezora BiH, koja je ovaj zadatak dobila odlukom Vijeća ministara BiH. Iz Ministarstva finansija i trezora kažu da je ovakva odluka donesena da bi se konačno popravila situacija kada su u pitanju godišnji revizorski izvještaji koji su obično ocijenjeni s rezervom ili su negativni.

U konsolidovanom izvještaju o finansijskom upravljanju i kontroli u institucijama BiH, od ukupno 74 institucije koje su bile u obavezi dostaviti godišnji izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole za 2015. godinu, to su učinile 63. Od toga 53 institucije imaju veći procenat potvrdnih odgovora, dok je kod 10 institucija veći procenat negativnih odgovora, te izvještaji ukazuju na niži stepen uspostave sistema internih kontrola.

Svim institucijama koje nisu dostavile izvještaj poslali smo upit da li posjeduju interni finansijski izvještaj i, ako ga posjeduju, zašto ga nisu uputili u CHJ. Malo odgovora smo dobili. Tačnije - jedan. Ostalima, kako su nam rekli, treba više vremena da nam dostave odgovor.

Iz Ministarstva pravde BiH kazali su da izvještaj posjeduju, ali da on iz tehničkih razloga na vrijeme nije otpremljen.

"Nacrt izvještaja o finansijskom upravljanju i kontroli je pripremljen i dostavljen 2.2.2016. godine koordinatoru aktivnosti na uspostavi finansijskog upravljanja i kontrole u Ministarstvu pravde BiH. Kako je Ministarstvo u međuvremenu vršilo prelazak na novi sistem kancelarijskog poslovanja, došlo je do zastoja i kašnjenja u prosljeđivanju pripremljenog izvještaja putem DMS-a, ali će izvještaj ovih dana svakako biti dostavljen nadležnom Ministarstvu finansija BiH", kazala je Marina Bakić, glasnogovornica ovog ministarstva.

Asim Fazlić, član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma BiH, ističe da je vrijeme da se obrati posebna pažnja kako iz godine u godinu ne bi imali negativne finansijske izvještaje institucija BiH ili mišljenja s rezervom. Dodaje da već godinama pred ovu komisiju stižu izvještaji u kojima su mišljenja s rezervom kada su u pitanju finansijske revizije.

Dušanka Majkić, takođe član Komisije za finansije i budžet ovog doma, mišljenja je da interne revizije i služe da bi se izbjegla situacija kojoj svjedočimo, a to je da izvještaji o utrošenim sredstvima u institucijama BiH obično budu s rezervom. Navela je primjer Ministarstva odbrane BiH koje očigledno nema dobro mišljenje o svom internom revizoru "pa iz godine u godinu imamo mišljenje s rezervom" kada su u pitanju finansije tog resora.

Ocijenila je da je potrebno da svaka od ove 73 institucije ima internu reviziju, kako bi se izbjegla ovako loša situacija.

Rasprava na sjednici Komisije

Danas će se na sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma BiH raspravljati o mišljenjima s rezervom Ureda za reviziju za finansijske izvještaje iz 2014. godine, a za koje su od ovih institucija tražili dodatna objašnjenja i to za Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo odbrane BiH, Službe za strance, Agencije za zapošljavanje i rad BiH, te Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi