Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Poljska: Jedan bataljon NATO-a može da obuzda Rusiju

Svijet

Izvor: Vesti-online     01.06.2016 u 12:40 h 0

Poljska: Jedan bataljon NATO-a može da obuzda Rusiju
FOTO: SHAPE NATO

''Poljska namjerava da unutar svojih granica postavi samo jedan bataljon NATO-a, ali ove snage bi trebalo da budu dovoljne za 'obuzdavanje ruske agresije' '', izjavio je ministar odbrane Poljske Antoni Mačerevič u intervjuu za ''Difens njuz''.


Mačerevič shvata da će u slučaju invazije Rusija imati brojnu nadmoć sa kojim savezničke jedinice ne mogu da se izbore. Međutim, prema njegovim riječima, glavni cilj bataljona neće biti pobjeda nad neprijateljem, već usporavanje ofanzive. 

- Sa vojne tačke gledišta problem je sve vrijeme u tome što smo bili sto odsto sigurni da će u slučaju agresije savez izgubiti napadnutu teritoriju i da će biti primoran da se za nju kasnije bori. Međutim, zahvaljujući prisustvu bataljona, bićemo u mogućnosti da branimo teritoriju dovoljno dugo da saveznici imaju vremena da prikupe snagu i preduzmu odgovarajuće korake - dodao je poljski ministar, prenose ruski mediji. 

Ranije je Mačerevič izjavio da je prema zaključcima pregovora u Varšavi sa generalnim sekretarom pakta Jensom Stoltenbergom odlučeno da se četiri bataljona rasporede duž istočnih granica NATO-a: u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj. 

Moskva je u više navrata izjavljivala da akcije SAD i NATO-a o raspoređivanju PRO u Evropi predstavljaju prijetnju za nacionalnubezbjednost i mogu da podrivaju stratešku stabilnost u regionu. Ruska strana smatra da je sistem PRO u Istočnoj Evropi dio strateškog nuklearnog potencijala SAD izmeštenog na periferiju, a postavljanje ovakvih sistema narušava sporazum o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa, u vezi sa čime će Moskva biti primorana da preduzme odgovarajuće korake kako bi se zaštitila.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi