Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Rak je moguće spriječiti, evo i kako!

Lifestyle

Izvor: Vesti-online     01.06.2016 u 12:35 h 0

Rak je moguće spriječiti, evo i kako!
FOTO: pixabay.com

Rak je opaka bolest, od koje svake godine oboleva, ali i umire sve više ljudi. Međutim, dvojica naučnika s fakulteta za javno zdravstvo Univerziteta Harvard otkrivaju da postoje faktori koji utiču na podizanje rizika od oboljenja od raka.


Naime, pridržavanje samo četiri jednostavna životna pravila moglo bi drastično da smanji vaš rizik obolevanja od najčešćih vrsta karcinoma, otkriva novo istraživanje objavljeno u naučnom časopisu JAMA Oncology. 

Naime, ovi naučnici tvrde da četiri faktora igraju najveću ulogu u podizanju rizika oboljenja od raka - pušenje, pijenje alkohola, tjelesnatežina i fizička aktivnost. 

- Rak je moguće spriječiti. Zapravo, većinu karcinoma moguće je spriječiti, a procene su čak 80 do 90% za maligne bolesti koje su povezane s pušenjem - rekao je Grejem Koldik, profesor epidemiologije s Harvarda. 

- Izazov je sada djelovati u skladu s time što znamo. Postoji jako duga istorija odlaganja od trenutka otkrića do pretvaranja znanja u praksu - kazao je ovaj istraživač. 

Pregledom brojnih istraživanja o uticaju životnog stila na rizik oboljevanja od raka, istraživači su ustanovili da osobe koje ispunjavaju samo četiri kriterijuma imaju od 60 do 70% manje šanse da dobiju rak od osoba koje ne ispunjavaju jedan od kriterijuma. 

Prvi kriterijum je pušenje, s kojim treba prestati u potpunosti. Drugi kriterijum je uživanje alkohola, koje mora da bude svedeno na minimum - ne više od jednog pića dnevno za žene, ili dva pića dnevno za muškarce. Tjelesna težina mora da bude umjerena, ni prevelika ni premala - indeks tjelesnetežine (BMI) trebalo bi da bude između 18,5 i 27,5. Posljednji kriterijum je fizička aktivnost - osobe s niskim rizikom oboljevanja vežbale su umjerenim intenzitetom najmanje 150 minuta nedeljno.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi