Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Sve manje evropskih dobrovoljaca, pa NATO zove Kanađane

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Srna     01.06.2016 u 12:21 h 0

Sve manje evropskih dobrovoljaca, pa NATO zove Kanađane
FOTO: pixabay.com

Danske vlasti navode da je potrebno više sredstava nego što oni imaju, tako da zemlja ne može da igra aktivnu ulogu u formiranju bataljona za Poljsku i baltičke zemlje. Slično rezonuje i Norveška.


Dok dio NATO saveznika sprema bataljone i tenkove za baltičke zemlje i Poljsku da bi zauzdali, eventualnu, "rusku agresiju", drugi dio Evropljana odbija da učestvuje u zaštiti istočne granice Alijanse. 

Nakon što su SAD odlučile da u Istočnu Evropu pošalju jedan bataljon, umjesto dva, NATO ne uspijeva da nađe u Evropi saveznike koji će da dobrovoljno popune "rupu" koja je nastala odlaskom Amerikanaca, navodi "Vol strit žurnal". 

Neki evropski saveznici ne podliježu pritisku američkih kolega jer ne dijele stav NATO-a niti su zabrinute zbog njegovih istočnih granica. 

Jačanje tih granica profitabilno je samo istočnoevropskim državama, dok su zemlje Zapadne Evrope više zabrinute zbog opasnosti od islamističkih terorista i "Islamske države". 

Danske vlasti navode da je potrebno više sredstava, nego što oni imaju, tako da zemlja ne može da igra aktivnu ulogu u formiranju bataljona za Poljsku i baltičke zemlje. 

Norveška argumentuje odbijanje time da se ona i sama graniči sa Rusijom, pa treba da brine o zaštiti svoje granice. 

Sve te izjave izazivaju nezadovoljstvo u Vašingtonu. Kako demokrate, tako i republikanci sve češće kritikuju evropske saveznike da nisu voljni da plate za sopstvenu odbranu, dok koriste resurse SAD u regionu. 

Predsjednik SAD Barak Obama čak je rekao da se evropske države "šlepaju" uz SAD, navodi "Vol strit žurnal". 

Vašington zato ima "plan B" da privuče neevropskog saveznika - Kanadu. 

Zvaničnici SAD i NATO-a aktivno pregovaraju da se poveća kanadski kontingent u Poljskoj sa 220 vojnika, koji su već u toj zemlji, do hiljadu. 

Zvanični odgovor iz Otave još uvijek nije stigao, ali je jedan neimenovani kanadski zvaničnik izjavio da Kanada "razmatra opcije za pravljenje efikasnijeg doprinosa konceptu NATO-a za povećanje odbrane i odvraćanje". 

NATO je donio odluku da pojača svoje istočne granice, razmjestivši po jedan bataljon od hiljadu vojnika u Poljskoj, Letoniji, Litvaniji i Estoniji. 

SAD, Velika Britanija i NJemačka već su govorile o spremnosti da tamo upute svoje trupe, međutim, još se nije javio četvrti dobrovoljac. 

Prema podacima "Tajmsa", London planira slanje tenkovske taktičke grupe, koja će pored tenkova biti opremljena i artiljerijom. 

Poljska namjerava da unutar svojih granica postavi samo jedan bataljon NATO-a, ali ove snage bi trebalo da budu dovoljne za "obuzdavanje ruske agresije", izjavio je ministar odbrane Poljske Antoni Mačerevič u intervjuu za "Difens njuz". 

Mačerevič shvata da će u slučaju invazije Rusija imati brojnu nadmoć sa kojim savezničke jedinice ne mogu da se izbore. Međutim, prema njegovim riječima, glavni cilj bataljona neće biti pobjeda nad neprijateljem, već usporavanje ofanzive. 

Rusija je u više navrata upozorila da akcije SAD i NATO-a o raspoređivanju protivraketne odbrane /PRO/ u Evropi predstavljaju pretnju za nacionalnu bezbjednost i mogu da podriju stratešku stabilnost u regionu. 

Zvanična Moskva smatra da je sistem PRO u Istočnoj Evropi dio strateškog nuklearnog potencijala SAD izmještenog na periferiju, a postavljanje ovakvih sistema narušava sporazum o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa. 

Rusija najavljuje da će biti primorana da preduzme odgovarajuće korake kako bi se zaštitila. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi