Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Naučnici: Hrana, zbog klime, sve otrovnija!

Nauka i tehnologija

Izvor: Cafe.ba / Srna     01.06.2016 u 12:17 h 0

Naučnici: Hrana, zbog klime, sve otrovnija!
FOTO: pixabay.com

Zbog promijenjene klime i ekstremnih vremenskih prilika, hrana je sve otrovnija, upozoravaju naučnici.


Poljoprivredni usjevi proizvode sve više štetnih hemijskih spojeva zbog prilagođavanja učestalim ekstremnim vremenskim uslovima. To izaziva zdravstvene probleme kod ljudi i stoke koji ih koriste u ishrani, upozoravaju naučnici. 

U novom izvještaju Programa UN za životnu sredinu piše da usjevi poput pšenice i kukuruza razvijaju veću količinu potencijalno štetnih otrova/toksina zbog samozaštite od ekstremnog vremena. 

Takvi hemijski spojevi štetni su za ljude i stoku, ako ih konzumiraju duži period, upozoreno je u izvještaju. 

"Usjevi odgovaraju na uslove suše i rasta temperature, baš kao što to čine ljudi kad se suoče sa stresnim situacijama", objašnjava Žalina Mekglejd, direktor Odjeljenja za rano upozoravanje i procjenu pri UN. 

U normalnim okolnostima biljke pretvaraju apsorbovane nitrate u nutritivne aminokiseline i proteine, ali dugotrajne suše to usporavaju i sprečavaju, što dovodi do problematične akumulacije nitrata u biljkama. 

Usjevi za koje se smatra da skupljaju previše nitrata u stresnim periodima su kukuruz, pšenica, ječam, soja, proso i šećerna trska. 

Ako su nakon dužih razdoblja suše izloženi velikim količinama kiše, neki usjevi otpuštaju veoma otrovan gas cijanovodonik, poznatiji kao "pruska kiselina". 

Biljke poput manioke, lana, kukuruza i šećerne trske su najpodložnije opasnoj akumulaciji "pruske kiseline", piše u izvještaju. 

Naučnici ukazuju na slučajeve trovanja cijanovodonikom koji su zabilježeni u Keniji i na Filipinima. 

Prema zvaničnim podacima, oko 4,5 milijardi ljudi u zemljama u razvoju svake godine je izloženo aflatoksinima, a taj broj raste. 

Evropa će takođe biti pogođena rastućom količinom aflatoksina u lokalnim usjevima ako globalna temperatura naraste za dva stepena Celzijusova. 

Naučnici predlažu razvijanje usjeva za ekstremne vremenske uslove kojima bi se smanjila količina toksičnih hemikalija u hrani, a svjetski agrikulturni istraživački instituti već rade na razvijanju takvog sjemena.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi