Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Novi zakon pojednostavljuje carinsku proceduru

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     01.06.2016 u 11:26 h 0

Novi zakon pojednostavljuje carinsku proceduru
FOTO: fotodesk.net

Novi Zakon o carinskoj politici u BiH omogućava privrednim subjektima da koriste jednostavnije, efikasnije i modernije carinske procedure, rekao je pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hajrudin Podbićanim.


Podbićanin je pojasnio da je riječ o pojednostavljenju procedura za ovlaštene privredne subjekte, maksimalna upotreba informacionih tehnologija, te minimalna upotreba fizičkih kontrola i upotreba analize carinskog rizika. 

On je naglasio da se najbitnija izmjena ovog zakona odnosi na to da se prvi put omogućava privrednim subjektima iz BiH da se izjednače sa stranim investitorima, u pogledu oslobađanja od carinskih dažbina na uvoznu opremu za proizvodnju. 

"Sve ove olakšice koje pruža ovaj zakon daju mogućnost privrednicima iz BiH da budu konkurentniji, kako na domaćem, tako na regionalnom i međunarodnom tržištu", istakao je Podbićanin na radionici o temi "„Olakšavanje trgovine u kontekstu primjene novog Zakona o carinskoj politici u BiH". 

Kada je riječ o primjeni ovog zakona, on je rekao da je ona vezana za donošenje provedbenog propisa od strane Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH /UIO/, izrazivši nadu da će uskoro biti ovaj akt biti upućen Savjetu ministara BiH na usvajanje. 

Direktor Sektora za edukaciju pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Elma Kovačević-Bajtal rekla je da će se na današnjoj radionici, koju je organizovala Komora, privredni subjekti, ali i drugi učesnici u carinskom poslovanju, upoznati sa prednostima ovog zakona. 

"Zakon se odnosi na sve one koji učestvuju u prosesu spoljnotrgovinskog poslovanja, tako da su danas pozvani eksperti iz Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH i UIO, da polaznike radionice upoznaju i sa teorijskom i praktičnom suštinom ovoz zakona, kako bi se on što dosljednije i efikasnije primjenjivao u praksi", navela je Bajtal.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi