Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Francuska: Nagodba s Googleom ne dolazi u obzir

Svijet

    01.06.2016 u 10:28 h 0

Francuska: Nagodba s Googleom ne dolazi u obzir
FOTO: pixabay.com

Francuska će se pobrinuti da multinacionalne kompanije koje posluju na njezinom teritoriju podmiruju svoje porezne obveze, poručio je ministar financija Michel Sapin, nagovijestivši moguće nove istrage nakon Googlea i McDonalds'a.


"Ići ćemo do kraja. Mogući su i novi slučajevi", kazao je Sapin u utorak u razgovoru za Reuters i tri europska lista, isključujući mogućnost nagodbe s Googleom nalik onoj koju su s američkim divom sklopile britanske porezne vlasti.

"Mi ne sklapamo nagodbe kao Velika Britanija, mi postupamo u skladu sa zakonima", odgovorio je francuski ministar na pitanje je li moguća nagodba s tehnološkim divom.

Google je u januaru na temelju nagodbe s britanskim vlastima pristao platiti 130 miliona funti (190 miliona dolara) na ime poreznog duga, što je potaknulo val pritužbi oporbenih zastupnika i aktivističkih skupina da je iznos prenizak. 

U utorak je u Francuskoj nekoliko desetaka policajaca pretresalo Googleovo parisko sjedište u sklopu istrage na temelju sumnje o izbjegavanju poreznih obaveza. Sličan pretres francuski su istražitelji 18. maja u sklopu odvojene istrage proveli i u francuskom sjedištu McDonald'sa.

Ministar finansija podsjeća da se majski pretresi nadovezuju na posao koji su porezne vlasti započele prije tri do četiri godine prijenosom poreznih podataka pravosudnim vlastima radi provjere o eventualnom kaznenom djelu. Naglasio je da ne može govoriti o tačnim iznosima zbog povjerljivosti poreznih podataka.

Izvor u njegovom ministarstvu kazao je u februaru da francuske porezne vlasti od Googlea na ime poreznog duga potražuju nekih 1,6 milijardi eura. "Pregovora neće biti", naglasio je francuski ministar. Uvijek postoji mogućnost marginalnih prilagodbi "ali to nije logika koju slijedimo", dodao je.

Vlada u Parizu objavila je ove sedmice da je prošle godine od samo pet multinacionalnih kompanija ubrala 3,3 milijarde eura na ime poreznog duga i pratećih kazni. "Ništa ne priječi velike grupe da nam pristupe i prijave porez", naglasio je francuski ministar.

Poslovni časopis L'Expansion izvijestio je prošlog mjeseca da su porezne vlasti dostavile francuskom ogranku McDonald'sa obavijest o poreznom dugu od 300 milona eura na ime dobiti za koju se smatra da je prebačena u Luksemburg i Švicarsku.

U izvješću se navodi da su porezne vlasti optužile američkog prehrambenog diva da koristi podružnicu za sjedištem u Luxembourgu McD Europe Franchising za prebacivanje zarade u zemlje s nižim poreznim davanjima tako što francuskoj podružnici naplaćuje previše za upotrebu brenda i ostale usluge. Izvor u pravosuđu potvrdio je da se provodi istraga na temelju tih sumnji.

Izvor: Hina


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi