Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Švajcarci plaćaju da im ne dolaze izbjeglice

Svijet

Izvor: Mondo     01.06.2016 u 09:30 h 0

Švajcarci plaćaju da im ne dolaze izbjeglice

Žitelji jednog od najbogatijih sela u Evropi, Obervil-Lieli u Švajcarskoj, odlučili su referendumom da plate kaznu umjesto da prime izbjeglice po kvoti koju je odredila vlada.


Globa nije mala, 260.000 evra za neprimanje 10 izbjeglica, ali mještani to mogu da si priušte jer Obervil-Lieli blizu Ciriha je mjesto gdje među 22.000 mještana živi 300 milionera.

Na referendumu su se složili da se ni tih desetak izbjeglica "ne bi uklopilo".

"Ne želimo ih ovdje, jednostavno je tako. Nismo vrijedno radili cijeli svoj život da stvroimo ovako lijepo selo da bi to neko sa strane pokvario", rekao je jedan žitelj, koji nije želio da bude imenovan, za britanski "Dejli mejl".

Mještane u švajcarskoj javnosti prozivaju da su rasisti, ali mnogo veći problem sa ovom odlukom ima Vlada, jer se može desiti da i drugi odbiju svoj dio od 50.000 imigranata koje je Švajcarska obećala da će primiti.

Nečalnik sela, desničar Andreas Glarner, se pravda da nije u pitanju rasizam, već da im nije objašnjeno da li je reč o Sirijcima ili ekonomskim emigrantima iz drugih zemalja.

Mada, smatra, i Sirijcima bi bilo bolje da im se pomogne negdje bliže kući - "slanjem novca, jer smještajem ovdje se šalje pogrešna poruka" onima koji bi tek trebalo da pređu Mediteran.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi