Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Sudbina državne TV ipak u rukama entiteta

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     01.06.2016 u 09:27 h 0

Sudbina državne TV ipak u rukama entiteta

Nakon gotovo očajničkog upozorenja Upravnog odbora BHRT-a o tome da će ovaj javni emiter zbog velike dubioze biti primoran da ugasi signal 30. juna ove godine, jučerašnje informacije koje su pristizale s raznih strana svodile su se pod jedno: parlament će 15. juna, ''u pet do 12'', pokušati da riješi ovo pitanje i nekako pomogne.


No, akcenat je na "pokušati", jer priča o ogromnim dugovima BHRT-a i pokušaju pronalaska samoodrživog modela finansiranja ovog javnog emitera ima duboke i komplicirane korijene. Kako nam je to juče potvrdio Momčilo Novaković, predsjedavajući parlamentarne Komisije za saobraćaj i komunikacije, UO BHRT u posljednje vrijeme operirao je sa dva prijedloga, a jedan od tih prijedloga preuzela su dva poslanika, pretočila ga u zakon, te je Komisija tek sada u mogućnosti da zasjeda.

"Sjednica na kojoj ćemo raspravljati o tom zakonu zakazana je za 13. jun, a sjednica parlamenta je 15. juna. Ne mogu prejudicirati rješenje Komisije, ali sigurno je da prijedlog zakona odmah ide u parlament", kaže Novaković, koji smatra nekoretnim to što se "nerad prethodnih UO BHRT-a pokušava fakturisati Komisiji".

"UO je mnogo puta dosad imao priliku da donese ključne odluke, posebno kad se radi o sistemu naplate taksi koji bi spasio ovu situaciju. Ali on to nije uradio i tek sada kada je stvar došla do kraja donosi ovakvu odluku", naglašava Novaković.

Kako god, ovdje priča dobija dodatni zaplet. Naime, sve i kada bi parlament BiH 15. juna usvojio model finansiranja BHRT-a putem tzv. medijskog poreza, dalja zakonska procedura je na entitetima. Drugim riječima, ukoliko na nivou BiH bude donesena odluka o formiranju fonda za finansiranje sistema, entiteti su ti koji treba da izglasaju zakone o punjenju tog fonda. Pitanje je hoće li vlade FBiH i RS tako nešto učiniti u izbornoj godini.

Esad Gotovuša, predsjedavajući UO BHRT-a, pojašnjava da je zadnji prijedlog modela naplate, odnosno finansiranja javnih emitera, upravo takozvani medijski porez, koji podrazumijeva i saglasnost za formiranje tog posebnog fonda iz kojeg bi se finansirali svi javni emiteri.

"To bi obuhvatilo sve zaposlene, ali i penzionere, procentualno 0,9 posto za zaposlene, i mislim oko 0,40 posto za penzionere, što je i manje nego što plaćaju sada", kaže on.

Novi ministar prometa i kominikacija BiH Ismir Jusko uvjerava kako neće biti dozvoljeno gašenje državne televizije. I on, pak, smatra da je dubioza u BHRT-u rezultat dugogodišnjeg nemara institucija i nadležnih organa.

Kako je saopćeno iz Ministarstva, Jusko je podsjetio da se radi na formiranju interresorne radne grupe koja bi trebalo da u potpunosti analizira primjenu postojećeg Zakona o Javnom RTV sistemu BiH.

On je naveo da je Ministarstvo poslalo upit Odboru Javnog RTV sistema BiH da kandiduje svoje predstavnike, ali da dosad odgovor nije stigao.

Udruženje "Bh. novinari" uputilo je javni protest članovima UO BHRT-a zbog donošenja odluke o privremenoj obustavi produkcije programa, te zatražilo hitno povlačenje ove odluke i donošenja drugih mjera za spasavanje BHRT-a.

Milinović: BHRT iznio netačne podatke

Draško Milinović, generalni direktor RTRS, izjavio je da je UO BHRT-a izašao u javnost s netačnim podacima u vezi s međusobnim potraživanjima. On je rekao da se postavlja pitanje kako su entitetski emiteri opstali kada imaju duplo manje prihode od BHRT-a.

"Kada tome dodamo i opstrukcije iz UO BHRT-a u vezi s novim modelom naplate RTV takse, ne čudi da su sami sebe doveli u ovakvo stanje, jer svi prijedlozi za poboljšanje ukupne situacije su na ovaj ili onaj način blokirani od istog tog UO BHRT-a", istakao je Milinović.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi