Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Godišnja konferencija o saradnji u području granične sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi: Uspješnu saradnju dodatno unaprijediti

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     31.05.2016 u 17:57 h 0

 Godišnja konferencija o saradnji u području granične sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi: Uspješnu saradnju dodatno unaprijediti
FOTO: Agencija Anadolija

- Prije 11 godina u regionu smo imali situaciju da, posebno u pogledu granične bezbjednosti, nismo imali harmonizovan, niti ujednačen način zaštite vlastitih granica. Od tada, kada je DCAF ušao u ovaj program, učinjen je ogroman posao, rekao Mektić


Tokom 11. godišnje konferencije o saradnji u području granične sigurnosti, koja se danas i sutra održava u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), učesnici su istakli da je saradnja u regionu Jugoistočne Evrope za sada dala dobre rezultate, ali da se nadaju njenom unapređenje u budućnosti. Posebno jer su pred cijelim regionom, ali i Evropom, novi izazovi na koje se moraju pronaći novi odgovori, javlja Anadolu Agency (AA).

„Prije 11 godina u regionu smo imali situaciju da, posebno u pogledu granične bezbjednosti, nismo imali harmonizovan, niti ujednačen način zaštite vlastitih granica. Od tada, kada je DCAF ušao u ovaj program, učinjen je ogroman posao. Harmonizovali smo naš pravni okvir kada je u pitanju zaštita granica i da smo maksimalno uskladili naš institucionalni sistem koji vrši zaštitu naših granica. Tako smo od totalno neujednačenog sistema došli do kompatibilnog sistema. Sada imamo određen broj zajedničkih graničnih prelaza, patrola, nadzor nad granicom i zajednički organizujemo istrage i operacije kada je u pitanju prekogranični kriminal. Ovo će biti izvještajna konferencija, ali se nadam da ćemo pronaći nove ideje i mogućnosti za uspostavljanje bolje sigurnosti naših granica“, naglasio je Mektić, koji je domaćin ovogodišnje konferencije.

Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova Hrvatske, učešće na konferenciji iskoristio je i za bilateralni sastanak sa bh. ministrom Mektićem.

„Republika Hrvatska je bila korisnik DCAF-a od 2003. do 2006. godine, a od tada smo donator znanja i na ovoj konferenciji smo kao uvodničari i čast mi je da smo neko ko će predsjedavati prvim panelom konferencije. Tema je granična sigurnost i to je aktuelno pitanje i izazov svih korisnika, ali i pitanje koje intenzivno dodiruje cijelu Evropsku uniju. Ukazao bih na izvrsnu saradnju po pitanju granične sigurnosti i zahvalio bih se na tome mom kolegi iz ministarstva sigurnosti BiH. Dosta smo tema otvorili na današnjem bilateralnom susretu prije ove konferencije. U budućnosti ćemo imati dosta zajedničkog posla“, rekao je Orepić.

Makedonski ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov smatra je uloga DCAF-a bila veoma važna u proteklih 11 godina, te da su zahvaljujući tome podignuti bezbjednosni kapaciteti država Jugoistočne Evrope.

„Makedonija, kao i države Zapadnog Balkana i Evropske unije, je svjesna da su se posljednjih godina promijenili rizici vezani uz izbjegličku krizu, radikalizam, terorizam... Stoga se nameće potreba koordiniranog odgovora na ove prijetnje. Možemo se složiti da smo već naučili neke lekcije, ali u isto vrijeme moramo shvatiti da je neophodno uspostaviti daljnje kontakte i komunikacije u budućnosti. Time možemo prevazići slabosti, koje su se pokazale na nacionalnom i regionalnom niovu“, istakao je Mitko Čavkov, ministar unutrašnjih poslova Makedonije.

Svoje zadovoljstvo zbog napretka u regionalnoj saradnji kada je u pitanju zaštita granica nije krio ni Renzo Daviddi, zamjenik šefa delegacije Evropske unije u BiH.

„Evidentni su sjajni rezultati postignuti u zemljama Zapadnog Balkana u oblasti granične sigurnosti. To uključuje rad granične policije u smislu analize i razmjene podataka, te ostalih stvari koje su vezane za Schengenske integracije. Sada smo se susreli sa novim izazovima i oni zahtijevaju određene odgovore. U tom pravcu potrebno je dalje raditi na usaglašavanju legislative za standardima EU i komunikaciji između sigurnosnih agencija“, naglasio je Daviddi.

Ministarstvo sigurnosti BiH i DCAF na Jahorini su organizovali 11. godišnju ministarsku konferenciju o saradnji u području granične sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi. Ministri i direktori graničnih policija regiona razmotriće rezultate DCAF-ovog programa granične sigurnosti u protekle četiri godine. Razgovaraće se i o problemu migracija i borbi protiv trgovine ljudima, te o novom četverogodišnjem planu rada. Očekuje se da će ministri potpisati multilateralni Sporazum o organizaciji zajedničkih letova za povratak stranaca i Provedbeni sporazum o Platformi zajedničkog upravljanja podacima za izradu regionalnog sistema ranog upozoravanja i analize rizika, te Jahorinsku deklaracija u kojoj se definišu prioriteti budućeg djelovanja i saradnje. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi