Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

PREŽIVIO SUSRET S OTROVNICOM Vozio automobil 12 kilometara nakon što ga je ujela šarka!

Regija

Izvor: Blic     31.05.2016 u 17:29 h 0

PREŽIVIO SUSRET S OTROVNICOM Vozio automobil 12 kilometara nakon što ga je ujela šarka!
FOTO: pixabay.com

Slobodan Jovanović (73) iz Niša, prosvetni radnik u penziji, hospitalizovan je na Infektivnoj klinici Kliničkog centra u Nišu nakon što ga je ujela zmija šarka.


On je iako ga je otrovnica ujela za nogu sam dovezao kola do niškog naselja 9. maj, a teže posljedice izbegnute su u prvom redu zbog njegove pravovremene reakcije i velike prisebnosti. 

Jovanović kaže da je obrađivao vinograd na vikendici u selu Dudulajce, kada je oko 14 sati osjetio da ga je nešto udarilo dva puta po nozi. 

- Bila je vrućina, skinuo sam se u šorc, a na nogama sam imao cipele. Bilo mi je čudno što komšija radi u šorcu a ima gumene čizme na nogama. Krenuo sam oko 14 sati da napravim pauzu i ručam i dok sam išao prema vikendici, osjetio sam dva udarca po nozi. Video sam zmiju kako ulazi u kofu sa vodom i odlazi dalje. Odmah sam prepoznao da se radi o šarki: bila je dugačka oko 60 centimetara, imala je šiljatu glavu i fantastične šare po koži - poverava se Jovanović. 

On pretpostavlja da je u travi nagazio zmiju, ili da je prišao bliže nego što je trebalo, zbog čega je ona reagovala odbrambeno. 

- Nisam se uplašio, imam 73 godine i ničega se ne plašim. Ali, znao sam šta mi je činti. Pozvao sam sina, rekao mu da me čeka ispred kuće i da uzme moju zdravstvenu knjižicu. Tek kada sam sišao na put osjetio sam prve simptome - na mjestu ujeda mi je vrilo kao da sam primio injekciju. Sjeo sam u kola i krenuo prema kući koja je udaljena oko 12 kilometara - priča Jovanović. 

Kada je stigao do niškog naselja u kojem živi, već je osjetio malaksalost i nemoć. 

- Ispali su mi ključebvi i telefon iz ruke. Krenuli smo kolima ka Domu zdravlja Ledena stijena. Ispred Doma zdravlja čekao je sanitet jer ih je moj sin obavestio pa smo krenuli prema Kliničkom centru. Kada sam stigao na Infektivnu kliniku, nepun sat nakon ujeda, znao sam da sam u najboljim rukama na svijetu. Dobio sam terapiju i osjećam se bolje. Noga mi samo malo otiče, ali sam dobro. Kada izađem, kupiću najveće čizme koje nađem da imam kada slijedeći put idem u vinograd - kaže Jovanović sa osmijehom. 

Na Infektivnoj klinici kažu da je Jovanović imao lakšu kliničku sliku i da je primio samo detoksikacionu terapiju. Za slučaj težih ujeda na klinici imaju dovoljno seruma. 

Desetak ujeda godišnje 

Zmije otrovnice ujedu godišnje desetak Nišlija, najviše u maju i junu. Ovo je treći ujed ovog proljeća. Na Infektivnu kliniku 27. maja primljena je jedna žena koju je ujela otrovnica, koja je puštena u ponedeljak nakon primljene terapije. Prije toga još jedan pacijent je bio hospitalizovan zbog ujeda zmije.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi