Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Dodik na skupu u Beogradu: Od Srbije očekujem da stane iza RS-a

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     31.05.2016 u 16:26 h 1

Dodik na skupu u Beogradu: Od Srbije očekujem da stane iza RS-a
FOTO: Agencija Anadolija

Predsednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, govoreći na skupu „Paljenje Balkana – Od Makedonije do Republike Srpske“ u Beogradu, rekao je da je visoki predstavnik u napravio jednu nemoguću zemlju od Bosne i Hercegovine te da je zabrinut za opstanak RS-a


Navodeći da je „RS unela suverenitet u BiH“ i imala sve kriterijume države i pre Dejtonskog sporazuma, kao i da je danas za formiranje države isključivo važno da li se ima stolica u UN-u, Dodik je rekao da ni tu nisu kriterijumi isti, jer dok za RS na Zapadu kažu da sigurno nije država, za Kosovo će reći da sigurno jeste, iako nema stolicu u UN-u.

„Takvi dupli kriterijumi ovde na Balkanu mogu samo da proizvedu dodatnu konfuziju koja nigdje neće odvesti ni ovaj narod, ni ove narode, ni ove države, ni ove kvazi države. U svakom slučaju, bez regionalnog dogovora o normalizaciji odnosa ništa se neće moći dobro uraditi“, istakao je Dodik.

Ističući da je visoki predstavnik u BiH kršio zakone i Dejtonski sporazum, a da je bio zadužen da ga brani i implementira, Dodik je naveo da je to destabilizovalo poziciju RS-a te da je dovelo i do promena u samom Dejtonskom sporazumu.

„Ovo što je ostalo od Dejtonskog sporazuma, na koji se mi pozivamo, više je neka karikatura, nego stvarno. U onom Dejtonskom sporazumu RS ima svoju vojsku, fiskalni sistem, ima pravo na međunarodne odnose. Sve je to u međuvremenu ukinuto intervencijom visokog predstavnika“, rekao je Dodik.

Navodeći da smatra da „RS nikada nije bila lišena opasnosti da nestane“, Dodik je rekao da je "sada ta opasnost još izrazitija". Dodao je da je sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem na današnjem sastanku u Beogradu razgovarao o toj svojoj zabrinutosti.

„Veoma sam jasno rekao da očekujem od Srbije da stane iza RS u svim okolnostima. Ja imam poverenje i u njega i predsednika Nikolića i Srbiju da će se to i desiti“, istakao je Dodik. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Dodik je najveće smeće koje je iznjedrila RS. Valjda će doci kraj vlade kontinuiranog uništavanja Srpske i njenog stanovništva od strane zločinačke organizacije zvane SNSD

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi