Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

EU upozorava: Ova droga opet ''hara'' među mladima

Svijet

Izvor: Mondo     31.05.2016 u 14:24 h 0

EU upozorava: Ova droga opet ''hara'' među mladima
FOTO: pixabay.com

Droga ekstazi je opet popularna u EU pošto su prodaja na internetu i novi načini oglašavanja pomogli da dođe do nove generacija korisnika, saopštila je danas agencija Evropske unije za kontrolu droga.Ekstazi je ponovo dobio status "uobičajenog stimulansa po izboru mladih", naveo je Evropski centar za monitoring droga i zavisnosti u redovnom godišnjem izvještaju. 

Upotreba ekstazija se omasovila 90-ih godina, ali je na kraju posljednje decenije njegova upotreba smanjena zbog lošeg kvaliteta i falsifikata. 

Novi, inovativni načini dobavljanja hemijskih sastojaka za ekstazi, novi načini proizvodnje i strategije reklamiranja koje nude tablete različite snage, boje i oblika ponovo su podstakli prodaju te droge, navela je agencija EU. 

Evropske vlasti vjeruju da se većina ekstazija u EU proizvodi u Holandiji, navela je agencija EU sa sjedištem u Lisabonu. 

Uprkos masovnijem korišćenju ekstazija, njegova popularnost je i dalje mala u odnosu na kanabis koji je najprodavanija droga u EU u ukupnom novčanom iznosu. 

Procjenjuje se da se marihuana u EU na godišnejm nivou proda za 9,3 milijarde evra, što je oko 38 osto ukupnog tržišta narkotika u 2013, poslednjoj godini za koju postoje potpuni podaci. 

Heroin je na drugom mjestu sa 6,78 milijardi evra, a kokain na trećem sa 5,7 milijardi evra. Vjeruje se da je MDMA prodat za ukupno 700 miliona evra. 

Prekršaji vezani za marihuanu, koji se uglavnom tiču njene upotrebe ili posjedovanja za ličnu upotrebu, predstavljaju tri četvrtine svih prekršaja povezanih s drogom u EU. 

Kokain se koristi više u zapadnim i južnim članicama EU dok su amfetamini učestaliji na sjeveru i istoku EU, navodi se u izvještaju. 

Agencija EU za droge je navela da je povećana prodaja narkotika preko interneta, što je novi izazov u merama za suzbijanje droga. 

Šta je ekstazi? 
Ekstazi je sintetička droga i spada u psihostimulatore. Pojavljuje u obliku malih tableta sa različitim utisnutim znakovima po kojima ih korisnici prepoznaju: srce, smajli, likovi iz crtanih filmova... Pod pojmom ekstazi svrstano je više različitih hemijskih supstanci identičnog delovanja: amfedoksamin ili MDA (3,4-metilendioksifenilizopropilamin), zatim MMDA (3-metoksi-4,5-metilendioksi-fenil-izopropilamin), MDMA (3,4-metilen dioksimetamfetamin). Svi se dobijaju sintetski. 

KOJE SU POSLJEDICE UPOTREBE EKSTAZIJA? 

Povišen krvni pritisak, opasnost od infarkta miokarda, gubitak apetita tjelesnetežine, poremećaji spavanja, moguća pojava psihoze. 

Osim trenutnog štetnog delovanja, dokazano je da ova droga uzrokuje mutacije i oštećenja na naslednom materijalu, a ima i dugoročne štetne posljedice. 

Predoziranje karakteriše brzi puls, visok krvni pritisak, slabost, mučnina, vrtoglavica, grčenje mišića ili napadi panike. Kod pojave takvih simptoma treba sjesti, odmoriti se, po mogućnosti izvan zagušljivog i pregrejanog prostora i popiti tečnost (ne alkohol). 

Smrtni ishodi su posljedica predoziranja, hiperpireksije (povećane temperature, dehidracije (gubitak tečnosti) i otkazivanja rada srca. Psihotično, agresivno i autoagresivno ponašanje (nasilje prema drugima, autodestruktivnost, samoubilačke verbalizacije, nagovještaji ili ponašanja ) zahtijevaju primenu snažnih lijekova (haloperidol i dijazepam, čak injekciono ), po potrebi i u kraćim vremenskim intervalima.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi