Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ameri u paranoji: Putin će nam srušiti sve satelite!

Svijet

Izvor: Informer     31.05.2016 u 12:51 h 0

Ameri u paranoji: Putin će nam srušiti sve satelite!

Rusija je uspješno testirala antisatelitske rakete ''nudol''... Pentagon strahuje da bi one mogle da obore komunikacione, špijunske i vojne satelite SAD i tako im potpuno unište odbranu.


Amerikanci su u panici da će im ruski predsednik Vladimir Putin srušiti sve satelite koje kruže oko Zemlje. Vašington je u strahu nakon što je Rusija prošle nedjelje uspješno testirala raketni sistem "nudol", koji može da pogodi bilo koji satelit i ostavi SAD bez komunikacionih, vojnih i špijunskih sprava.

Slaba tačka GPS

Antisatelitski projektil lansiran je u srijedu iz vojne ustanove "Plesetsk", a cijeli manevar pratili su Amerikanci preko svojih satelita, koji su i potvrdili da je test bio uspješan.

Nudol antiraketni sistem

- balistički projektili dugog dometa

- nose oznaku A-235 "nudol" i naslednice su A-135 "amur", nastalog u SSSR

- može da nosi bojevu glavu

- ima domet kao S-500, oko 800 kilometara

- koristi radar "don-2N"

- To je veliki korak za Rusiju, čiji predsjednik već uveliko modernizuje strateški arsenal - naveli su američki vojni zvaničnici.

Kremlj tvrdi da je u pitanju novi sistem koji čine rakete dugog dometa, poput antiraketnog sistema S-500, i naglašava da će služiti isključivo u odbrambene svrhe.

Međutim, Pentagon, koji takođe posjeduje slične rakete, u strahu je da će Putin nauditi američkoj odbrani.

- Mogli bi da nam unište GPS sistem, telekomunikacije, osmatračke i naučne satelite. Uništenje GPS upropastilo bi našu vojsku budući da koristimo oružje navođeno preko tog sistema. To bi nam razbilo odbranu - naveo je bivši zvaničnik Pentagona Mark Šnajder za "Vašington fri bikon".

Američka štampa podsjeća da je komandant američke ratne i svemirske avijacije Dejvid Bak još u martu govorio o opasnosti od ruske "nudol" rakete.

- Moskva vidi zavisnost naše vojske od svemirskih sprava kao ranjivost i slabu tačku. Zato se Rusija trudi da razvije i osnaži svoje antisvemirske kapacitete - rekao je Bak.

Takođe, Obavještajna odbrambena agencija SAD je prvi put u februaru prošle godine upozorila Kongres na "nudol" projektile.

Uništenje GPS upropastilo bi našu vojsku budući da koristimo oružje navođeno preko tog sistema

Mark Šnajder, bivši zvaničnik Pentagona

- Jačanje svemirske odbrane jedan je od najznačajnijih segmenata ruske vojne doktrine. Putin otvoreno govori o tome da ruska vojska treba da ima antisatelitsku odbranu i radi na istraživanju u vezi sa tim - naveli su američki obaveštajci.

I Kinezi prijetnja

Inače, Rusija je dosad koristila antiraketni sistem "amur", čiji je "nudol" nasljednik. Prethodna verzija razvijena je u Sovjetskom Savezu, a u upotrebu je ušla 1990. I "amur" i "nudol" mogu da nose nuklearne bojeve glave, a o performansama novog sistema, na kome se radi od 2013, malo šta je poznato.

Prvi uspješan test "nudol" antisatelitske rakete izveden je u novembru prošle godine, ali SAD sve do sada to nisu potvrdile.

Prije Rusije i Kina je testirala svoju antisatelitsku raketu "dong neng-3", koja takođe predstavlja prijetnju Americi i njenim satelitima u Zemljinoj orbiti.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi