Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

''Vol strit žurnal'': Njemačka puca po šavovima

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Srna     31.05.2016 u 11:30 h 0

''Vol strit žurnal'': Njemačka puca po šavovima

Ako EU ukine sankcije Rusiji, doći će do raskola između SAD i Unije, a autoritet Zapada mogao bi da padne u svijetu, smatraju neki diplomatski krugovi u Briselu i Berlinu.


NJemačko društvo "puca po šavovima" zbog antiruskih sankcija , navodi "Vol strit žurnal" i prenosi da kancelar Angela Merkel smatra da nije vrijeme za njihovo ukidanje, dok koalicioni partneri iz SDP-a žele normalizaciju odnosa sa Moskvom. 

Vodeći njemački političari sve češće govore o neophodnosti da se evropske sankcije prema Rusiji polako ukidaju. Mnogi u Berlinu naglašavaju da je došlo vrijeme da se značajno poboljšaju, nekada odlični, odnosi sa Moskvom, navodi list. 

Svi ti nesporazumi svjedoče o početku raskola vladajuće koalicije koju čine konzervativci i Socijaldemokratska stranka NJemačke. 

Politikolog i socijaldemokrata Rolf Micnih napominje da su se Italija, Grčka i Mađarska uvijek kritički odnosile prema sankcijama i da se otvoreno zalažu za njihovo ukidanje u najskorije vrijeme. 

Američki list citira njemačkog ministra spoljnih poslova Franka-Valtera Štajnmajera, koji ističe da je "neophodno nastaviti s pritiskom na Moskvu, ali da se sankcije protiv Rusije moraju primjenjivati ​​na racionalniji način". 

"Sankcije same po sebi nisu cilj. Uzimajući u obzir da postoji progres u toj situaciji, važno je, po mogućnosti, njihovo postupno ukidanje", navodi on. 

Ranije se ministar privrede i energetike NJemačke vicekancelar Zigmar Gabriel založio za ukidanje pojedinih sankcija. 

Rukovodstvo EU se, istovremeno, pridržava stava da prije druge polovine ove godine ne treba govoriti o tom pitanju. 

Predsjednik Savjeta Evrope Donald Tusk uvjerava da će u roku od dvije do tri nedjelje odluka o produžetku sankcija biti donesena. 

ŠeF odbora za spoljne poslove Bundestaga Norbert Rotgen, koji se zalaže za sankcije, strahuje da će njihovim ukidanjem doći do raskola između EU i SAD i do rasta napetosti u odnosima između kritičara i pristalica Moskve u Evropi. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi