Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Neto dobit Volkswagena pala za 19 posto u prvom kvartalu

Automoto

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     31.05.2016 u 10:17 h 0

Neto dobit Volkswagena pala za 19 posto u prvom kvartalu
FOTO: pixabay.com

Volkswagen je doživio pad neto dobiti za 19 posto u prvom kvartalu ove godine, dok pokušava da se izbori sa skandalom vezanim za vozila sa dizel motorima koja su bila opremljena da varaju na testovima emisije.


Njemačka kompanija se, također, suočila sa padom prodaje u Rusiji i Brazilu, zemljama koje se nalaze u finansijskoj krizi. 

Dobit je za period januar-mart pala na 2,37 milijardi eura sa 2,93 milijarde eura u istom periodu prošle godine. Prihodi su pali za 3,4 posto na 50,96 milijardi eura. 

Zarada i profitne marže pale su i za luksuzni brend Audi, koji je jedan od najprofitabilnijih u kompaniji. Operativna dobit smanjila se na 1,3 milijardi eura sa 1,4 koliko je iznosila prošle godine. Profitna marža pala je sa 9,7 posto u prvom kvartalu prošle godine na devet posto ove. 

Prodaja u Rusiji je pala za 35 posto zbog pada rublje koji je pratio pad cijena nafte, a za 17 posto u Brazilu, koji se nalazi u dubokoj recesiji. 

Kompanija je potvrdila prognozu za cijelu godinu, prema kojoj očekuje da če prihod od prodaje u 2016. godini pasti za pet posto u odnosu na prošlu godinu, a operativni prihod od pet do šest posto. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi