Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Održano srpsko kulturno veče

Bijeljina

Izvor: Cafe.ba / Srna     30.05.2016 u 20:52 h 0

Održano srpsko kulturno veče
FOTO: fotodesk.net

U organizaciji Saveza opštinskih udruženja izbjeglica i raseljenih lica Republike Srpske, u Bijeljini je večeras održano Srpsko kulturno veče u susret Međunarodnom danu izbjeglica koji se obilježava 20. juna.


U bogatom kulturno-umjetničkom programu pod motom "Običaji u srcu i duši" članovi udruženja izbjeglih iz regija Hercegovine, Ozrena, Krajine, Sarajeva, Zenice i Tuzle predstavili su publici bogatu zavičajnu tradiciju. 

U sali Centra za kulturu "Semberija", u kojoj nije ostalo mjesta ni za stajanje, nastupili su pjesnici i aforističari, izvorne grupe, guslari i folklorni ansambli, a program je počeo i završio pjesmom "Nema raja bez rodnoga kraja", koju su organizatori nazvali izbjegličkom himnom. 

Smiljka Knežević, porijeklom iz Drvara, govorila je stihove svog oca, a u razgovoru sa novinarima istakla je da su Srbima protjeranim iz rodnog kraja srce i duša, ognjišta i grobovi i dalje u zavičaju. 

U ime organizacionog odbora, Slaviša Mastilo porijeklom iz Sarajeva, rekao je da drugo Srpsko kulturno veče organizovano u Bijeljini treba da podstakne čuvanje običaja koje su izbjegli donijeli u Semberiju i da pokaže da je narod vitalan. 

"Imamo dug prema precima i obavezu prema potomcima da sačuvamo običaje i tradiciju srpskog naroda i da zaustavimo zaborav u srpskom nacionalnom biću, da se sabiramo i jačamo i da nikada ne zaboravimo odakle smo surovo protjerani", kaže Mastilo. 

Profesor muzike iz Doboja Smilja Đuričić, porijeklom sa Ozrena, član je izvorne grupe, svira izvorne instrumente frulu, dvojnice i šargiju i ističe da nije sramota slušati tuđu muziku, ali je grehota zaboraviti svoju. 

"Osnova postojanja čovjeka je ne zaboraviti kako se otadžbini pjeva", poručila je Đuričićeva. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi