Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kako da u 3 koraka donesete tešku odluku

Lifestyle

Izvor: B92     30.05.2016 u 18:36 h 0

Kako da u 3 koraka donesete tešku odluku
FOTO: pixabay.com

Neki ljudi teško donose odluke, i potrebni su im dani i nedjelje da razumiju koji izbor je najbolji. Kod mnogih dilema čak ni ne postoji ispravna ili pogrešna odluka.


Sajt Unexecutive.com pisao je o efikasnoj metodi američkog ličnog trenera Semjuela Mekrija (Samuel McCree), koja može da pomogne da donesete (ispravne) odluke. 

1. Uzmite parče papira i adresirajte ga na sebe. 
Sjetite se svih varijanti bolnih odluka koje morate da doneseete, onda izaberite jednu i zamislite da ste već odlučili u korist te odluke. Mislite na svoj život za šest mjeseci, i kako će se promijeniti nakon vaše odluke. 
Zamislite kako bi izgledao vaš život tokom pola godine i opišite sve do detalja. Napišite pismo „sadašnjem vama“ – sve pozitivne i negativne strane vaše budućnosti. Razmislite sa kim biste bili, šta biste radili, gdje i kako biste živeli, i kakvu perspektivu biste imali. 

Zapamtite da pišete pismo sebi iz budućnosti. Čim završite sa celovitom slikom svog života, prijeđite na emotivni dio. Recite sebi kako ste, i kako se osjećate. Napišite što više detalja možete. Da li ste zadovoljni odlukom koju ste donijeli, ili možda brinete oko nečega? 
Na kraju pisma, zahvalite sebi što ste donijeli tu odluku i napišite koliko je sve to ozbiljno uticalo na vaš život. 
Kada ste završili, presavijte papir i odložite ga. 

2.Uzmite drugi list papira. 
Napišite isto pismo, ali zamislite da ste izabrali drugi put. Opišite sve u što je moguće više detalja. Zahvalite sebi za odluku koju ste donijeli, presavijte papir i odložite ga. 

3. Kroz nekoliko dana, uzmite oba pisma i pročitajte ih. 
Kako se osjećate kada ste ih pročitali? Da li vam oba puta djeluju jednako? Da li vam se jedan od njih više sviđa? 
Ova metoda će pomoći da donesete ispravnu odluku. 
Važno je da napišete sve detalje. Kada napravite vremensku distancu, ta pisma će vam djelovati kao da ih je napisao stranac. Kada im priđete sa drugačijeg stanovišta i osjetite emocije budućeg sebe, postaćete svjesni koji vas od ova dva puta plaši, u koji put sumnjate, i šta zaista želite, duboko u svom srcu. 

Ipak, tome moramo da dodamo jednu važnu stvar – da biste napisali sve detalje, trebalo bi da dobro poznajete sebe, svoje ponašanje, i kako ćete reagovati na okolinu. Samo onaj ko se usudi da zađe u sopstvenu dušu, može i da predvidi moguće scenarije. Niko nije rekao da je lako videti sebe u budućnosti, ali što više stvari pokušate da predvidite, biće vam lakše. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi