Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Spriječeno krijumčarenje pet državljana Šri Lanke

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     30.05.2016 u 17:09 h 0

Spriječeno krijumčarenje pet državljana Šri Lanke
FOTO: fotodesk.net

- Službenici Granične policije BiH spriječili su krijumčarenje pet državljana Šri Lanke u graničnom pojasu Šepak, na području Zvornika.


Iz Granične policije BiH saopšteno je da su ilegalni migranti otkriveni prilikom granične kontrole putničkih automobila "opel" i "dajvu" nacionalnih oznaka Srbije. 

"Opelom" je upravljao državljanin Srbije čiji su inicijali P.M. /38/. U automobilu "dajvu" bili su državljani Srbije čiji su inicijali Ž.F. /49/ i BiH čiji su inicijali D.A. /38/. 

Protiv ova tri lica, koja su lišena slobode, Tužilaštvu BiH biće podnesen izvještaj zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi. 

Strani državljani predati su Službi za poslove sa strancima na dalje postupanje. 

Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković kaže da je ovo u posljednjih mjesec i po dana četvrti slučaj otkrivanja organizovanih kriminalnih grupa koje pokušavaju prokrijumčariti ilegalne migrante preko BiH u zemlje EU. 

"U tim slučajevima spriječeno je krijumčarenje državljana Indije i Šri Lanke zbog čega je devet lica lišeno slobode. Granična policija BiH nastaviće intenzivirane aktivnosti sprečavanja ilegalnih migracija preko teritorije BiH", rekla je Dujkovićeva. 

Pripadnici Granične policije BiH ispitali su, u svojstvu osumnjičenih, službenika Granične policije BiH čiji su inicijali B.Č. /35/ i Uprave za indirektno oporezivanje BiH čiji su inicijali D.I. /37/ zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi. 

Oni su na međunarodnom graničnom prelazu Klobuk zahtijevali 400 evra od državljana Hrvatske i Egipta da bi im omogućili nesmetan ulazak i unos 13.000 evra. 

O događaju je obaviješteno Tužilaštvo BiH, a rad na ovom slučaju se nastavlja. 

Dujkovićeva je pozvala građane da prijave slučajeve poput ovog. "Osim saznanja o korupciji naših ili službenika drugih organa na granici, pozivamo građane da prijave i saznanja o bilo kojoj vrsti prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija. Kontakt-telefone i mejl adrese možete naći na veb-stranici Granične policije BiH www.granpol.gov.ba", rekla je Dujkovićeva. 

Na graničnom prelazu Orašje pri ulasku u BiH uhapšen je državljanin BiH čiji su inicijali Š.Š. /54/, jer ga je potraživao Osnovni sud Doboj zbog falsifikovanja isprava. On je predat službenicima Sudske policije Doboj. 

Službenici Jedinice Granične policije Orašje lišili su slobode državljanina BiH i Irske čiji su inicijali F.D. /46/, jer je graničnim provjerama utvrđeno da ga potražuju Sud BiH zbog krijumčarenja ljudi i Tužilaštvo BiH zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. On će biti predat službenicima Sudske policije Suda BiH. 

Službenici Granične policije u Bijeljini uhapsili su državljanina BiH čiji su inicijali M.T. /29/, jer ga je potraživao Osnovni sud Derventa zbog nasilničkog ponašanja. 

On je kontrolisan na graničnom prelazu Rača prilikom ulaska u BiH i predat je službenicima Sudske policije Bijeljina. 

Službenici Granične policije Velika Kladuša predali su državljanku BiH čiji su inicijali T.DŽ. /65/ službenicima Sudske policije Bihać, nakon što je utvrđeno da je potražuje Opštinski sud Bihać zbog nasilničkog ponašanja. Ona je kontrolisana na graničnom prelazu Velika Kladuša pri ulasku u BiH. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi