Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

BHRT 30. juna privremeno prekida emitovanje programa zbog dugova entitetskih emitera

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     30.05.2016 u 16:25 h 0

BHRT 30. juna privremeno prekida emitovanje programa zbog dugova entitetskih emitera
FOTO: Agencija Anadolija

Upravni odbor BHRT-a danas je donio odluku da od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitovanje programa. Ova odluke direktna je posljedica duga entitetskih emitera od 25 miliona KM: Radio-televizije Federacije BiH 16,5 miliona, i Radio-televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM


"Institucije države nisu riješile dugotrajan problem RTV takse i finansiranja javnog servisa. Današnja odluka je time iznuđena i samo najavljuje realne okolnosti koje će nastati nakon 30. juna, kada ističe dosadašnji model naplate RTV takse. Ova odluka imat će posljedice na funkcionisanje cjelokupnog sistema javnog emitovanja", navedeno je u saopćenju iz BHRT-a.
Upravni odbor je naložio poslovodstvu BHRT-a da najtješnje sarađuje sa poslovodstvima entitetskih emitera na pronalaženju rješenja koja će otkloniti razloge zbog kojih je donesena današnja odluka.
Zbog krizne situacije u kojoj se BHRT nalazi, Upravni odbor će biti u stalnom zasjedanju.
O ovoj odluci i dramatičnoj situaciji u kojoj se nalazi BHRT bit će obaviještena javnost, domaće i relevantne međunarodne institucije. Bosna i Hercegovina će, ukoliko se ništa ne preduzme, postati jedina evropska država koja neće imati javni servis na državnom nivou.
Na kraju današnje sjednice izvršena je i redovna rotacija na poziciji predsjedavajućeg. Od iduće sjednice, Upravnim odborom BHRT-a će predsjedavati Sanja Latinović iz Banjaluke.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi