Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Pet namirnica koje ubijaju seksualnu želju

Lifestyle

Izvor: Klix     30.05.2016 u 15:28 h 0

Pet namirnica koje ubijaju seksualnu želju
FOTO: pixabay.com

Određene namirnice mogu da dovedu do erektilne disfunkcije, ali i smanjenja libida kod žena.


"Hormon testosteron uveliko utiče na seksualnu želju, kako kod muškaraca, tako i kod žena”, objašnjava doktor Majkl Hert, osnivač Centra za integrativnu medicinu u bolnici San Fernando Veli u Kaliforniji. 

Doktor Hert u svojoj praksi vrlo često pacijentima savjetuje promenu ishrane, upozoravajući ih na određene namirnice koje mogu da smanje seksualnu želju, ali istovremeno i na druge načine negativno utiču na zdravlje, na primjer da dovedu do neplodnosti. 

"Određene namirnice mogu da smanje nivo testosterona tako što povećavaju aktivnost enzima koji pretvaraju testosteron u estrogen, što dovodi do nižeg nivoa testosterona, a višeg nivoa estrogena", kaže Hert. 

Mnogi bi pomislili da je visok estrogen, a nizak testosteron recept za katastrofu u krevetu isključivo za muškarce, ali to nije slučaj - i žene mogu da iskuse negativne posljedice viška estrogena. 

Žene s viškom estrogena mogu da imaju problema s intenzivnim siptomima PMS-a, endometriozom, alergijama, smanjenim libidom, umorom, fibrocističnim dojkama, iritabilnošću, neplodnošću, dobijanjem na težini itd. Postoje čak teorije da višak estrogena kod žena povećava rizik od raka dojke i jajnika. 

Pet namirnica koje djeluju negativno na seksualno i reproduktivno zdravlje kod muškaraca i žena su: 

Alkohol 

Alkohol može da utiče pozitivno na samopouzdanje, ali negativno na seksualnu sposobnost. 

"Alkohol zapravo smanjuje nivo testosterona i utiče negativno na seksualnu funkciju", navodi doktor Hert. 

Bijelo brašno 

Obrađena hrana i bijelo brašno ne sadrže gotovo nikakve nutritivne vrednosti - iz njih su uklonjeni svi potrebni vitamini i minerali. Naprimjer, u poređenju sa integralnim žitaricama, bijelo brašno sadrži do tri četvrtine manje cinka koji je neophodan za normalno funkcionisanje organizma. Konzumiranje bijelog brašna može da dovede do insulinske rezistencije i eventualno dijabetesa koji povećava rizik od srčanih oboljenja i erektilne disfunkcije. 

Cvekla 

Dok jedenje cvekle prije vežbanja može da poboljša funkciju mišića, ovo povrće nije idealno za seksualnu funkciju. Konzumiranje cvekle može da poveća nivo estrogena u organizmu, hormona koji može da utiče negativno na one koji već imaju hormonski disbalans u organizmu. 

Bobičasto voće 

Bobičasto voće poput borovnica, jagoda, malina i kupina sadrži velike količine pesticida koji imitiraju estrogen i na taj način mogu negativno da utiču na seksualnu želju. 

Flaširana voda 

Postoji dosta razloga zašto bi trebalo izbjegavati flaširanu vodu, a supstance pronađene u plastičnim bocama su najveći krivac za zdravstvene tegobe. Štetna hemijska supstanca bisfenol A, poznatija kao BPA, može da dovede do seksualne disfunkcije, sniženog broja spermatozoida kod muškaraca i jajnih ćelija kod žena.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi