Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Atina ne može da ispuni dodatne zahtjeve

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Srna     30.05.2016 u 13:44 h 0

Atina ne može da ispuni dodatne zahtjeve

Grčka je pismom obavijestila svoje kreditore u EU i Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/ da ne može da ispuni neke od dodatnih mjera koje oni zahtijevaju u zamjenu za dobijanje novih zajmova, rekli su danas izvori bliski razgovorima.


Ovaj potez, ukoliko bude potvrđen, predstavljaće dodatnu prepreku za isplatu sljedeće tranše iz zajma koja je Atini neophodna da bi u junu vratila dug MMF-u i Evropskoj centralnoj banci u julu. 

Grčka i njeni kreditori prošle sedmice su sklopili dogovor koji je otvorio put ublažavanju duga Grčke, što Atina odavno zahtijeva. 

Kreditori su dali zeleno svjetlo za isplatu tranše od 10,3 milijardi evra, pod uslovom da Atina usvoji amandmane na neke od zakona u vezi sa penzijama i privatizacijom, kao i da omogući prodaju takozvanih loših zajmova. 

U pismu koje je poslato prošle sedmice ministar finansija Euklid Cakalotos rekao je da neki od dodatnih zahtjeva ne mogu biti ispunjeni, rekli su izvori. 

Ministarstvo finansija za sada nije dostuno za komentar i nije jasno da li je ugrožena isplata tranše. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi