Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ako vam telefon upadne u vodu, uradite OVO

Nauka i tehnologija

Izvor: Vesti-online     30.05.2016 u 11:24 h 0

Ako vam telefon upadne u vodu, uradite OVO
FOTO: pixabay.com

Lijepo vrijeme je stiglo, ljudi sve više vremena provode pored bazena ili plaže. Pa čak i pored gomile pića. Dešava se da nesvjesno, dok vam je telefonu džepu uđete u vodu da se osvježite. Kada shvatite šta ste uradili, počinje panika. Ovo je samo jedan od slučajeva. Sigurno su vam poznate i ostale situacije.


Nakon potapanja telefona u vodu treba da uradite sljedeće kako biste pokušali da ga spasite. 

- Prvo, izvadite ga iz vode što prije. Što je duže u vodi, manje su šanse da će kasnije proraditi. 

- Isključite ga. Ovo je vrlo važan korak. 

- Obrišite vodu koja se nalazi na njemu. Takođe, ako je riječ o telefonu kome se može skinuti zadnji poklopac, uradite to kako biste uklonili vodu koja se nalazi ispod poklopca. Ako vam je telefon upao u slanu vodu, prljavu vodu ili neku tečnost koja nije voda, bilo bi dobro da ga nakon toga operete slatkom vodom kako biste svu so i ostale nećistoće uklonili. Ne brinite, vaš telefon je već pun vode. Uklonićete samo nečistoće koje mogu da prouzrokuju druge probleme. 

- Dobro protresite telefon kako bi voda izašla iz uređaja. 

- Otvorite ga. 

- Osušite ga. Ovo možete uraditi tako što ćete ostaviti uređaj da se sam osuši ili možete pokušati fenom da ga osušite. No, tada morate biti veoma pažljivi. Takođe, ako mislite da biste ga fenom još više oštetili, stavite telefon u nešto što upija vlagu. Možete iskoristiti silikonski gel. Oni koji su isprobali pirinač, kažu da nije najbolje rješenje. 

- Nakon toga, ostavite telefon još nekoliko dana da se suši. Onda možete pokušati da ga uključite. Možda se odmah uključi, možda i ne. Ako se ne uključi pokušajte da ga povežete sa računarom kako biste uspjeli da spasite podatke.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi