Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kako da prepoznate smrt: Ovo su znakovi da je kraj blizu

Lifestyle

Izvor: Vesti-online     30.05.2016 u 11:21 h 0

Kako da prepoznate smrt: Ovo su znakovi da je kraj blizu
FOTO: pixabay.com

Smrt je oduvijek zanimala ljude, što velike mislioce, što običan narod - tako strašna, a opet tako prirodna i neizbježna, ova tema je vijekovima aktuelna. Možda baš zato što niko živ ne zna kako ona zapravo izgleda. Ali sada zahvaljujući naučnicima možemo da znamo tačno šta se dešava u tijelu u tim presudnim trenucima.


Neposredno prije smrti: 
Znakovi da je osoba blizu smrti su: kratak dah, depresija, aksioznost, pospanost, umor, mentalna konfuzija, zatvor ili nevoljno vršenje nužde, mučnina, odbijanje hrane i pića. 

Što je smrt bliža, to ruke i noge, kao i stopala i šake postaju sve hladnije. Koža mijenjaboju, postaje tamnija ili poprima crvenkastu boju. Srce počinje da radi sve sporije i dah je usporen. 

Smrt se bliži 
U ovim poslednjim trenucima često se dešava da osoba u potpunosti prestane da diše na desetak ili više sekundi. A onda na scenu stupa samrtni roptaj, taj užasan zvuk koji osoba ispušta neposredno prije nego što nas zauvijek napusti. Reč je o glasnom disanju čiji zvuk ne može da se opiše. 

Smrt je tu 
U trenutku smrti oči postaju staklaste, što može jasno da se vidi ukoliko su osobi oči otvorene. Srce staje, a 20 do 30 sekundi nakon toga gasi se i mozak. Međutim, iako istraživanja pokazuju da smo svjesni svega 30 sekudni nakon što prestanemo da dišemo,neki noviji podaci pokazuju da svijest može da opstane i po nekoliko minuta nakon što nastupi klinička smrt. 

Kad osoba umre, često dolazi do nekontrolisanog lučenja urina i fekalija. Ovo zavisi od toga koliko je hrane i pića osoba konzumirala u danima prije smrti. 

Nakon smrti 
Prvo počinje da odumire mozak, njegove ćelije se gase nekoliko minuta nakon što srce stane. Zatim polako počinju da odumiru i druge ćelije i tkiva. Krv prestaje da cirkuliše jer je srce više ne pumpa. 

U narodu kruži vjerovanje da kosa i nokti nastavljaju da rastu nakon smrti, ali naučnici kažu da to nije istina. Tijelo dehidrira nakon smrti, zbog čega se koža povlači. Zbog toga dolazi do iluzije da kosa i nokti rastu. 

Počinje da pada temperatura tijela. Nekoliko sati nakon smrti, nastupa mrtvačka ukočenost. Tijelo preminule osobe je u najvećem broju slučajeva u ovom trenutku već u mrtvačnici. 

Pošto je osoba prestala da diše, mitohondrije u njenim ćelijama prestaju da proizvode adenozin-trifosfat (ATP) molekule, koji su neophodni za stvaranje energije. Bez energije, ćelije odumiru. 

Bakterije koje inače imamo u tijelu i koje nisu opasne dok je osoba živa, sada počinju da razgrađuju odumrle ćelije našeg tijela. Kao produkt ovoga dolazi do stvaranja zelene tečnosti i gasa koj ima jak neprijatan miris. 

Ovo znači da je tijelo već počelo da se raspada. 

Među komponentama koje izazivaju smrad nalaze se putrescin i kadaverin. Tu su i jedinjenja koja sadrže sumpor zbog kojeg se javlja onaj neugodan miris trulih jaja. 

Ćelije vremenom nastavljaju da se raspadaju, a tijelo se nadima i postaje crno. Mrtvačka ukočenost na kraju popušta. U ovom trenutku je tijelo uveliko sahranjeno.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi