Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Rusi prave ''strašan'' mitraljez za ulične borbe!

Svijet

Izvor: Vesti-online     30.05.2016 u 11:15 h 0

Rusi prave ''strašan'' mitraljez za ulične borbe!
FOTO: wikipedia.org

Za potrebe jedinica Nacionalne garde Rusije pravi se novi mitraljez koji će se koristiti umjesto sadašnjeg modela ''Pečenjeg'' i modernizovanog mitraljeza ''Kalašnjikov'' (PKM). Po riječima vojnih eksperata, odluka da se napravi novo oružje donijeta je zbog toga što su sadašnji modeli previše moćni i nisu pogodni za vođenje uličnih borbi, prenose ruski mediji.


Ispaljivaće 800-900 metaka u minutu... 
Rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije naručilo je od domaćih oružara novi mitraljez za izvođenje specijalnih operacija u naseljima i velikim gradovima. 

Glavni zadatak koji su mupovci postavili konstruktorima je da novi ručni jurišni mitraljez bude idealan za primjenu "u zatvorenim prostorijama i za gustu paljbu prilikom podrške jurišnih odreda". Novo oružje treba da bude lako i da koristi metke malog kalibra sa minimalnim rikošetom. 

Po riječima vojnog komentatora lista „Izvestija” Dmitrija Safonova, novi model će se koristiti uz komplet borbene opreme "Ratnik" i zamijeniće mitraljez "Pečeneg", koji sada koriste pripadnici specijalnih jedinica MUP-a Rusije. 

Kako je naglasio, danas pripadnici jedinica MUP-a koriste ručni mitraljez "Kalašnjikov" istog kalibra. 

- To nije loš model, ali je magacin suviše mali - ima samo 45 metaka. I treba dosta vremena da se napuni, a nije udoban za primenu kada je riječ o borbi u zatvorenim prostorijama - dodao je ovaj ekspert. 

Novi model dobio je naziv "Kord 5,45". To će biti smanjena verzija mitraljeza velikog kalibra sa redenikom za metke dimenzija 12,7 x 108 milimetara. Napredno oružje se pravi za automatsku municiju dimenzija 5,45 x 39 milimetara, i po riječimakonstruktora, probni primerci biće dostupni javnosti već krajem ove godine. 

Ispaljivaće 800-900 metaka u minutu, a puniće se kako redenikom, tako i magacinima od automata "Kalašnjikov" AK-74 i ručnih mitraljeza "Kalašnjikov" sa 30, 45 i 60 metaka. Planirano je da se novo oružje opremi mitraljeskim cijevima dužine 900 i 750 milimetara koje se ručno montiraju, kao i sklopivim kundakom. Postojaće i mogućnost da se na mitraljez montiraju dopunski nišani. 

Stvaranje novog ručnog jurišnog mitraljeza koštaće MUP 25 miliona rubalja (oko 370.000 dolara).


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi