Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kako je jedna od najljepših riječi ''merak'' postala srpska

Zanimljivosti

Izvor: N1     30.05.2016 u 10:50 h 2

Kako je jedna od najljepših riječi ''merak'' postala srpska
FOTO: pixabay.com

Među najljepšim stranim riječima koje opisuju blagostanje, ljubav i pozitivna osjećanja koje će postati dio rječnika sastavljenog od izraza i pojmova koje širom svijeta opisuju zadovoljstvo, po izboru novinara Independenta, našla se i jedna riječ koja je dobro poznata na našim prostorima - merak.


Međutim, kako netačno tvrde u ovom britanskom tabloidu, riječ merak nije srpska riječ nego se radi o turcizmu koji označava želja za nečim, žudnju, prohtjev, ćeif, nasladu, uživanje, ugodno raspoloženje, a nekada i sjetu, tugu, potištenost.

"Merak, srpska riječ, znači zadovoljstvo koje proističe iz malih stvari", naveli su novinari Independenta, koji se očigledno nisu previše potrudili istražiti pravo porijeklo ove riječi.

Po izboru, na listi lijepih riječi na kome rade engleski stručnjaci "merak" je ušla među one riječi koje opisuju nešto divno, a nije ih moguće prevesti na engleski. Slično je sa havajskom riječi "aloha", koja se širom svijeta koristi kao pozdrav dobrodošlice, iako doslovno znači "dah prisustva".

Pored "merak", još jedna turska riječ "gumusservi", koja opisuje odsjaj mjeseca na vodi, ili "cwtch" riječ koju Velšani koriste da izkažu sigurnost zagrljaja, čine dio budućeg rječnika na kome radi psiholog Tim Lomas sa Univerziteta Istočni London.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. A riječ sevdah? Ili riječ "lagom" u Švedskom jeziku? Svaki jezik ima neke posebne riječi koje ga čine jedinstvenim.

  2. Pa naravno da su je primili,kad su ih turci 500 god guzili i vikali ah meraka hahahahah

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi