Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Neuspio pokušaj unitarizacije nametanjem jezika

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     30.05.2016 u 10:38 h 0

Neuspio pokušaj unitarizacije nametanjem jezika
FOTO: pixabay.com

Savjetnik predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Mile Dmičić smatra da je jezičko rješenje u Ustavu Srpske verifikovano, legalno i legitimno, a da se inicijative i prijedlozi za ocjenu ustavnosti i zakonitosti mogu smatrati pokušajima za unitarizaciju i centralizaciju svega u BiH, pa i jezika.


Dmičić, profesor ustavnog prava, izjavio je za "Glas Srpske" da prijedlozi za ocjenu ustavnosti i zakonitosti mogu biti samo tendencija za unitarizaciju i centralizaciju, ne samo organa i institucija i ukupne vlasti na nivou BiH, već i pretvaranje jezika u jedan uniforman jezik koji bi trebalo da bude za sve isti, a u stvari bi bio direktno kršenje identiteta ostala dva državotvorna naroda. 

On je rekao da odluku Ustavnog suda BiH, koji je odbacio zahtjev za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7. stav 1. Ustava Republike Srpske u dijelu koji glasi "jezik bošnjačkog naroda", treba razumjeti kao odluku kojom se potvrđuje da je Ustavom Republike Srpske potpuno zasnovana norma da je ustavno pravo konstitutivnog bošnjačkog naroda da, kao i svi drugi narodi, jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele. 

Govoreći za "Nezavisne novine" o donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH, Dmičić je rekao da bi se na taj način uredila organizacija, nadležnost, način odlučivanja i druga pitanja rada Ustavnog suda BiH, čime bi se obezbijedilo jemstvo procesne nezavisnosti. 

"Neiskorištavanje mogućnosti da domaće sudije zamijene strane sudije, BiH i dalje svrstava među rijetke zemlje u čijem Ustavnom sudu su uključene sudije stranci, što oživljava sumnju u njihovu nezavisnost, nepristrasnost i onemogućava oslobađanje ove zemlje kontinuiranog učešća i pritiska međunarodne zajednice", istakao je Dmičić. 

On smatra da su strane sudije izraz starateljstva, međunarodnog kontrolisanja i vršenja najviših funkcija i donošenja najvažnijih odluka. 

Komentarišući skidanje Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH i izmjene Krivičnog zakona sa dnevnog reda Doma naroda BiH, Dmičić je rekao da ovakav odnos Parlamentarne skupštine BiH pokazuje da je riječ o nastavku obezvređivanja napora za funkcionisanje organa i institucija, kršenju vitalnog interesa Srpske, derogiranju dejtonskih rješenja i o neizvjesnosti nastojanja da se nađu rješenja za reformu pravosuđa u okviru strukturalnog dijaloga. 

"Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH pripremio je najkvalitetniji naučni, stručni i politički tim. Ustavni sud i sam je mogao, u okviru svojih ovlašćenja, u veoma kratkom roku izvršiti izmjene svojih pravila o radu i time omogućiti da svaka odluka bude donesena uz uslov da najmanje jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda ili iz oba entiteta glasa za njegovo donošenje, čime bi se onemogućilo donošenje odluka preglasavanjem dvojice stranih sudija iz reda bošnjačkog naroda i troje stranih sudija", pojasnio je Dmičić. 

On je precizirao da bi se donošenjem zakona o Ustavnom sudu BiH uredila organizacija, nedležnost, način odlučivanja i druga pitanja rada Ustavnog suda BiH, čime bi se obezvrijedilo jemstvo procesne nezavisnosti i samostalnog vođenja postupka i samoograničavanje koje bi omogućilo ispoljavanje njegove profesionalne sposobnosti i savjesnosti ustavnih sudija, kao garancija da se njegovom nadležnošću neće ugroziti bilo koja od Ustavom i zakonom uspostavljenih funkcija. 

Dmičić je naglasio da je sasvim slučajno to što se Dan Republike obilježava na dan kada se prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve molitveno obilježava Sveti arhiđakon Stefan i stoga nema opravdanja da se Srpskoj ukida Dan Republike. 

On je istakao da je u završnoj fazi priprema zahtjeva Narodne skupštine Srpske za preispitivanje odluke Ustavnog suda.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi