Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Malezijski učitelji vježbaju aplauze

Zanimljivosti

Izvor: Nezavisne novine     30.05.2016 u 10:22 h 0

Malezijski učitelji vježbaju aplauze

Učitelji u malezijskoj provinciji Terenganu su navodno krenuli na časove aplauza nakon što je primijećeno da tokom proslave Dana učitelja mnogi od njih nisu pljeskali.


A sve je krenulo od jedne bizarne poruke Šafrudina ali Husina, provincijalnog direktora za obrazovanje, koji je poslao poruku svim direktorima škola preko WhatsAppa, gdje im govori da bi njihovi učitelji i nastavnici svake sedmice trebalo da imaju vježbe aplauza u trajanju od bar pet minuta. Naime, na proslavi Dana učitelja primijećeno je da mnogi nisu pljeskali nakon njegovog govora.

Štaviše, u toj poruci, koja se proširila svim malezijskim forumima, stoji da bi nastavnici trebalo da snime svoje vježbe i da snimak pošalju direktoru škole kao potvrdu.

"Zahtijevam da još od sutra svi nastavnici počnu sa vježbanjem aplauza kako bi stekli naviku. Takođe, poželjan je snimljeni dokaz vježbe. Ovo se odnosi kako na dame, tako i na gospodu učitelje, bez izuzetka", napisao je Šafrudin u ovoj poruci.

Ipak, sam Šafrudin tvrdi da je riječ o šali koja se otela kontroli. On priznaje da je poslao poruku direktorima škola, ali da nije vjerovao da će ga ozbiljno shvatiti.

"Ta poruka o aplauzima je trebalo da bude šala, a ovo je sve otišlo predaleko. Dakle, svi koji su u mojoj grupi na WhatsAppu su direktori škola koje smatram svojim prijateljima. Prvenstveno sam želio da se našalim s njima, a ne da bilo šta naredim", rekao je on.

Ipak, nakon samo nekoliko dana, kada je vidio da je sve to otišlo predaleko, on je promijenio priču. Priznavši da je poruku poslao 81 direktoru, on je kasnije rekao:

"Istina, jesam poslao taj zahtjev direktorima škola, jer mislim da su poštovanje nečijeg govora i nagrađivanje aplauzom zapravo vrijednosti koje se moraju poštovati. Na kraju krajeva, oni moraju biti uzor svojim učenicima. Ako oni ne znaju aplaudirati, neće ni učenici znati", rekao je on.

Zanimljivo je da je čak pet direktora škola ovaj zahtjev shvatilo ozbiljno i naredilo svom osoblju da počnu sa sedmičnim vježbama pljeskanja.

"Ne znam da li je šala ili ne, ali mi nemamo izbora jer je instrukcija došla sa vrha i mi je moramo sprovesti", rekao je jedan direktor škole koji je želio ostati anoniman.

Ipak, ova poruka se proširila malezijskim forumima i internet portalima, gdje mnogi izražavaju svoju nevjericu svim što se desilo. Komentari su uglavnom negativni, a mnogi komentarišu da u Maleziji niko ne treba da stvara bilo kakav kult ličnosti.

Bila šala ili ne, na forumima se pojavio i video-snimak jedne vježbe aplauza, gdje su nastavnici uključili i učenike;

"Pa, ovo je poput Sjeverne Koreje. Da li je moguće da ljudi vježbaju da plješću nekome ili nečemu? Ovo je sve izgubilo smisao", samo je jedan od komentara ispod ovog video-snimka.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi