Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kako se osjećati naspavano a da ni oka niste sklopili?

Lifestyle

    30.05.2016 u 10:11 h 0

Kako se osjećati naspavano a da ni oka niste sklopili?
FOTO: pixabay.com

Simptomi deprivacije sna uključuju glavobolje, zamagljen vid i osabljen libido. Ali, studija iz 2014. godine pokazala je da je “količina” sna koju vaše tijelo misli da dobijate znatno važnija od vremena koje zaista provedete u snu.


U istraživanju koje je sprovela psiholog Kristi Erdal sa Univerziteta u Koloradu, učestvovao je 21 student. Ispitanicima je tokom 5-minutnog predavanja objašnjeno od čega se sastoji dobar, a od čega loš san, i rečeno im je da navedu koliko su spavali prethodnu noć.

Studenti su zatim priključeni na Bipak opremu, kojom su mjereni njihovi moždani talasi i broj otkucaja srca.

Rezultati su pokazali da su studenti kojima je rečeno da su dovoljno spavali postigli znatno bolje rezultate na kognitivnim testovima od onih kojima je rečeno da nisu dobro spavali.

Drugim riječima – samo vjerovanje da ste dovoljno spavali je dovoljno da nastavite da normalno funkcionišete u toku dana, čak i ako niste dovoljno spavali, piše Independent.

Erdal ovu pojavu naziva klasičnim uslovljavanjem, što ujedno može da bude odgovor na drugu studiju koja je pokazala da ispijanje placebo napitka ima isto dejstvo na mozak kao šoljica kafe.

Naravno, stručnjaci upozoravaju da ovo istraživanje treba uzeti u obzir s rezervom jer je dokazano da deprivacija sna može prouzrokovati ozbiljna medicinska stanja poput kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog pritiska, gojaznosti i dijabetesa.

Uprkos tome što se optimalna količina sna za normalno funkcionisanje organizma razlikuje od osobe do osobe, ljekari za dobro zdravlje preporučuju osam sati sna.

Izvor: Independent


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi