Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

„Rasprodaja“ američkog duga prijeti da uzdrma svijet

Biznis

Izvor: Novosti     29.05.2016 u 20:16 h 0

„Rasprodaja“ američkog duga prijeti da uzdrma svijet
FOTO: pixabay.com

Globalna prodaja američkog duga dostigla je od početka ove godine 123 milijarde dolara, što je najbrži tempo u posljednjih 38 godina.


Kina, Rusija i Brazil prodale su samo u martu najmanje po milijardu dolara vrijednih američkih obveznica. Ukupna prodaja centralnih banaka je u januaru dostigla rekordnih 57 milijardi dolara, pišu Novosti.

Iako se američke obveznice smatraju jednim od najsigurnijih u svijetu, stručnjaci procjenjuju da je osjećaj panike u globalnoj ekonomiji zbog pada cijene nafte, usporavanja kineske ekonomije i nestabilnosti berzi ubrzao prodaju.

Prodajom obveznica zemlje podupiru svoje valute, od kojih su neke izgubile mnogo na vrijednosti u odnosu na dolar prošle godine.

Ova prodaja ujedno ukazuje i na uzdrmano povjerenje u državne obveznice najveće svjetske ekonomije. U slučaju da se trend nastavi, globalni finansijski sistem, izgrađen na pretpostavci sigurnosti američkih državnih obveznica, mogao bi da se nađe u ozbiljnom problemu.

Američki finansijski stručnjaci tvrde da razloga za zabrinutost nema, jer veliku većinu američkih obveznica 67,5 procenata drže lokalne vlasti, razni fondovi i Federalne rezerve u samoj Americi.

Stranci drže 32,5 procenata obveznica SAD. Izvan SAD najveći dio duga drži Kina, 1,25 biliona i Japan – 1,13 biliona dolara.

Ukupni nacionalni dug SAD iznosi 19,1 bilion dolara, što je gotovo 109 odsto godišnjeg BDP ove države. Ubrzano oslobađanje nacionalnih banaka od državnih obveznica najmoćnije, ali ujedno i najzaduženije zemlje svijeta, stoga, nosi rizike.

Preti „rat papirima“

Koliko je „klizav“ ovaj teren pokazuje primjer Saudijske Arabije za koju je prošle nedjelje Ministarstvo finansija, prvi put od sedamdesetih godina prošlog vijeka, saopštilo da drži 116,8 milijardi dolara američkog duga.

Time se Saudijska Arabija svrstala na 13. mjesto najvećih američkih povjerilaca, i to u vrijeme dok rastu tenzije između Rijada i Vašingtona.

Ukoliko bi se Saudijci odjednom prodajom oslobodili velikog iznosa američkih obveznica, to bi znatno moglo smanjiti njihovu vrijednost. Posledica – globalni finansijski sistem bio bi uzdrman.

Generalno, prijetnja od „rata papirima“ nije zanemarljiva u situaciji ubrzanja prodaje američkih državnih obveznica u kojoj učestvuje, između ostalog, i glavni ekonomski konkurent SAD, Kina, koja drži, nimalo zanemarljivih, 6,9 odsto američkog duga.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi