Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Đurić zabrinut i nezadovoljan zbog „pasoške krize“

Regija

Izvor: Sputnik     29.05.2016 u 19:41 h 0

Đurić zabrinut i nezadovoljan zbog „pasoške krize“

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je zabrinut načinom na koji se tretiraju srpski građani na KiM koji posjeduju važeće putne isprave Srbije.


„Niko ne može Srbe na KiM naterati da prihvate pasoše na kojima su neprihvatljivi simboli nelegalno proglašene državnosti Kosova. Mi ćemo taj problem rešiti ili administrativnim merama, ili poželjnije, kroz proces dijaloga u Briselu“, rekao je Đurić za TV Pink.

On kaže da se Srbima samo zato što piše da je pasoše izdala „Koordinaciona uprava MUP-a Srbije za KiM“ ne dozvoljava ulazak u bezviznu šengensku zonu.

Đurić smatra da i za naše građane južne pokrajine mora važiti vizna liberalizacija i kaže da ako je EU uzela geografski princip, pa ograničila viznu liberalizaciju na centralnu i sjevernu Srbiju bez KiM, sada kada želi da je proširi na KiM, onda mora važiti princip da vizna liberalizacija važi za teritoriju i za ljude, a ne za dokumenta.

„Jedan od velikih izazova i pred novom vladom je borba za očuvanje naših interesa na KiM i ponosni smo na činjenicu da je SNS osvojila više od 69 odsto podrške u našoj južnoj pokrajini i to nas obavezuje da nastavimo još snažnije da radimo za naš narod na KiM“, rekao je Đurić.

Ističe da je KiM prethodnih godinu dana jedno veliko gradilište, da se gradi 150 stanova, lokalni putevi, renoviraju škole i bolnice, „kao u drugim dijelovima naše zemlje“.

„Što se tiče pregovora u Briselu, oni i dalje jesu jedan od najtežih poslova i zadataka. S druge strane, razgovaramo najčešće sa ljudima koji ne žele istinski da se sporazumijevaju i dogovaraju, koji u tim razgovorima učestvuju zato što misle da je to dobro za njih, u smislu da će da ih potapše po leđima međunarodna zajednica, da će imati snažniju međunarodnu podršku i zato tako sporo i slabo ide sa dogovaranjem“, kaže Đurić.

Podvlači da, ipak, u prethodnim mjesecima, Srbije nije izgubila gotovo ništa što je od suštinskog značaja za njen narod i da nije bilo lako sačuvati naše institucije na KiM. 

„Uspjeli smo ’filigranskim spoljnopolitičkim radom‘ da dođemo do toga da većina tereta za nesprovođenje sporazuma koji se ne sprovode ipak bude na strani ljudi iz Prištine“, kaže Đurić. 

Osim toga, Đurić, novi potpredsjednik SNS-a izjavio je da niko na vrhuncu snage nije uradio ovo što je SNS uradila.    

 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi