Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Mattarella: EU neće biti potpuna sve dok dio nje ne postanu sve zemlje Jugoistočne Evrope

Regija

Izvor: Agencija Anadolija     29.05.2016 u 16:24 h 0

Mattarella: EU neće biti potpuna sve dok dio nje ne postanu sve zemlje Jugoistočne Evrope
FOTO: Agencija Anadolija

- Mattarella je zahvalio na pozivu da učestvuje na ovogodišnjem regionalnom sastanku u Sarajevu


Predsjednik Italije Sergio Mattarella, koji danas boravi u Sarajevu kao počasni gost ovogodišnjeg sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa, poručio je da je njegova zemlja uvjerena da EU neće biti potpuna sve dok dio nje ne postanu sve zemlje Jugoistočne Evrope, javlja Anadolu Agency (AA). 

Mattarella je zahvalio na pozivu da učestvuje na ovogodišnjem regionalnom sastanku u Sarajevu i istakao da za njega i njegovu zemlju to predstavlja čast, a također da ponovi "snažno prijateljstvo između Italije i svih zemalja Jugoistočne Evrope".

"Prijateljstvo i podrška koje je Italija davala i nastaviće davati procesu euroatlanskih integracija je neupitna. Italija je uvjerena da EU neće biti potpuna sve dok ne uključimo sve zemlje Jugoistočne Evrope, sve zemlje koje su zastupljene na današnjem sastanku procesa Brdo-Brijuni. Stoga Italija želi prenijeti svoju podršku da se to postigne na najbrži mogući način", rekao je italijanski predsjednik.

Također je istakao da se izazovi s kojima se svijet danas suočava ne mogu biti rješeni samo od strane jedne zemlje, veće zahtijevaju saradnju.

"Izazovi poput migracija i ekonomske krize i terorističkih prijetnje ne rješava jedna država, to su fenomeni koji se mou rješavati kroz saradnju i zajedničke politike. Italija je ubjeđena u značaj završetka širenja EU s učešćem ovih zemlja i svakako proširenog procesa", izjavio je Matarella.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi