Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Lideri regiona obećali da ce graditi povjerenje i razumjevanje u cilju prevazilaženja razlika

Bosna i Hercegovina

Izvor: Agencija Anadolija     29.05.2016 u 15:43 h 1

Lideri regiona obećali da ce graditi povjerenje i razumjevanje u cilju prevazilaženja razlika
FOTO: Nezavisne novine

SARAJEVO – Sastank lidera iz Regiona , a u okviru procesa „Brdo-Brioni“ okončan je danas konferencijom za novinare u Sarajevu.


Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je danas nakon završetka sastanka „Brdo-Brijuni“ da su tokom sastanka predsjednici imali otvoren razgovor i razmjenu mišljenja, te da je zaključeno da bez stabilnosti nema napretka.

„Kreiranje stabilnog okruženja je na nama i vrijeme je da to učinimo. Vrijeme je da prevaziđemo razlike  i da prošlost ostavimo p ostrani, jer je ne moćemo promijeniti“, rekao je Izetbegović.

Dodao je da povjerenje zemalja regiona mogu graditi vlastitim naporima, da izađu iz pogrešnih šablona. „Moramo ispravno tumačiti i odrediti šta je u najboljem interesu naroda koji predstavljamo“, rekao je Izetbegović.

Naglasio je da su se učesnici procesa „Brdo-Brijuni“ obavezali  da će graditi povjerenje i razumijevanje u cilju rješavanja razlika, da će iskreno podržavati  napore za integracije regiona u EU, da će preduzeti konkretne korake u rješavanju otvorenih pitanja, uključujući i sporazum o sukcesiji, te da će se svi suzdržati od retorike koja dovodi do nestabilnosti.

„Takođe, smo se obavezali i da ćemo raditi na rodnoj ranvopranvosti, na obrazovnom sistemu, poboljšanju ekonomije kkao bi spriječili odlijev mozgova iz naših država, te da ćemo nastaviti unapređivati našu povezanost“, rekao je Izetbegović. Izrazio je uvjerenje da bi puna integracija jugosistočne Evrope u EU upotpunila njenu viziju. Najavio je da će naredne godine proces „Brdo-Brijuni“ biti održan u Makedoniji.

Borut Pahor, predsjednik Slovenije upozorio je da će se u sljedećim mjesecima evropska ekonomija više baviti sama sobom, ali da to ne smije usporiti procese reforme u državama koje apliciraju za članstvo u EU. „Ti procesi moraju iči naprijed i mi moramo raditi zajedno u regionu, bez obzira na različite stavove. Ne vidim kompletne EU bez svih država s ovog područja u njoj“, rekao je Pahor.

Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Hrvatske kazala je na današnjoj konferenciji za medije da je pomalo zabrinuta stanjem u EU kada je riječ o proširenju i konsolidaciji. „Dobra je vijest da je Crna Gora dobila pristupnicu NATO-u, ali isto tkao želimo vidjeti napredak BiH i Makedonije za članstvo u EU i NATO-u“, rekla je Grabar.Kitarević. 

Naglasila je da, u duhu dobrosusjedskih ondosa, Hrvatska želi raditi na političkoj potpori proširenju EU i ulasku zemlja iz regiona, te da je tokom sastnaka bilo riječi i o ekonomskoj saradnji i infrastrukturnim projektima, ali i o saradnji u oblasti sigurnosti i borbe protiv terorizma. Napomenula je da je razgovarala sa Tomislavom Nikolićem, predsjednikom Srbije i da su imali otvorenu raspravu.

„Hrvatska ne blokira, niti želi blokirati Srbiju u pregovorima za pristupanje EU. Ono na čemu ćemo ustrajati  je ispunjavanje svih mjerila i kriterija za članstvo iz procesa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Pozvala sam predsjednika Nikoliča da Hrvatska i Srbija sjednu za sto i da  riješe pitanje 23“, rekla je Grabar-Kitarević.

Serđo Matarela, predsjednik Republike Italije kazao je da će ova zemlja nastaviti davati podršku zemljama jugoistočne Evrope za ulazak u EU. „Italija je uvjerena u činjenicu da EU neće biti poptpuna sve dok sve dok se u nju ne uključe zemlje jugoistične Evrope.

Stoga pružamo podršku da se to postigne na najbrži način. Italija je uvjerena da izazove s kojima smo suočeni ne može rješavati samo jedna zemlja. Migracije, ekstremizam, terorizam ne može rješavati samo jedna zemlja, moraju svi sarađivait. Italija je ubjeđena u dobrobit proširenja EU.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
 1. 

  28.05.2016. / 20:59h Dobar - Senad Hadžifejzović
  Dobro veče, svako veče ...
  Dobro veče, svako veče ...
  Senad Hadžifejzović / Vijesti.ba
  Na sebi svojstven i jedinstven način Senad Hadžifejzović je opisao stanje u kojem živimo i preživljavamo, sredinu u kojoj nas omalovažavaju, društvo kojem nismo bitni i stanje koje se nažalost promjeniti neće, barem ne na bolje…

  Dobar dan, poštovani, vlasi, balije, šokci, škutori, šošoni, pagani. cigani, anamoni, izdajice, nevjerice.

  Pozdrav, o turci, o poturice, o posrbice, o rvati, o srbende, o srbadijo o bošnjadijo.

  Pozdrav kopiladima iz mješanih brakova, ćafirima, pederima, lezbačama.

  Tako Vas zovu oni koji vas vode, vode žedne preko vode, što dalje od slobode.

  Dok vas tako zovu i ismijavaju vaša djeca ginu, odlaze, gube se, odumiru, gladuju, ne rađaju, tuku se, mrze.

  Politika vas je svela u torove, zavadila, otjerala u klanje, mržnju, ponizila, vara vas i ponižava, politika i mediji su vaše živote, drame i patnje sveli u tri minute koje se zovu vijesti.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi