Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Uhapšeno pet lica

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     29.05.2016 u 11:34 h 0

Uhapšeno pet lica
FOTO: pixabay.com

Na teritoriji BiH i Austrije u protekla 24 časa sprovedena je međunarodna tužilačko-policijska akcija kodnog naziva "Postman" u kojoj su u Austriji uhapšena dva državljanina BiH, a na području Brčko distrikta BiH i Tuzlanskog kantona tri lica, te obavljeni pretresi na više lokacija u BiH.


Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da je u ovoj složenoj koordinisanoj akciji u borbi protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja droge i oružja, zaplijenjeno više od kilogram kokaina i veća količina skanka, čija cijena na crnom tržištu iznosi više od 100.000 evra. 

Zaplijenjena je i veća količina novca i vozila koja prema prikupljenim dokazima, potiču od krijumčarenja opojne droge. 

Tokom akcije su prikupljeni dokazi o krijumčarenju oružja sa područja BiH prema zemljama EU. 

Zajedničkom akcijom i stalnim kontaktima između tužilaštva i policije iz BiH i Austrije, u okviru operacije "Postman", prikupljeni su dokazi o državljanima BiH, koji učestvuju u krijumčarenju veće količine teških opojnih droga na području BiH i EU, naročito između Austrije i Holandije. 

Postupajući tužioci i istražioci Tužilaštva BiH su na terenu i u stalnom kontaktu sa kolegama iz Austrije, kao i policijskim službenicima u BiH, koji po nalogu i uz koordinaciju Tužilaštva BiH realizuju ove aktivnosti. 

Tužilaštvo BiH kao ravnopravan partner učestvuje u više međunarodnih operacija, u saradnji sa zemljama EU, koje su usmjerene na borbu protiv organizovanog kriminala, u čije su izvršavanje uključeni državljani BiH, ili čije se izvršavanje dešava u BiH. 

Aktivnosti koje se sprovode, kako se navodi, dio su napora agencija za sprovođenje zakona s ciljem jačanja saradnje sa zemljama EU i približavanja BiH evorpskim integracijama. 

Tužilaštvo BiH upućuje podršku svim agencijama koje su učestvovale u međunarodnoj operaciji "Postman" među kojima su Policija Brčko distrikta, ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Tuzlanskog kantona. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi