Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

MISTERIJA U PEĆINI Da li je ovo najstariji graditeljski poduhvat u ljudskoj istoriji?

Nauka i tehnologija

Izvor: Blic     29.05.2016 u 09:32 h 0

MISTERIJA U PEĆINI Da li je ovo najstariji graditeljski poduhvat u ljudskoj istoriji?
FOTO: pixabay.com, ilustracija

Misteriozne strukture otkrivene duboko u pećini u Francuskoj djelo su neandertalaca koji su živeli u toj oblasti više od 100.000 godina prije nego što su savremeni ljudi kročili na tlo Evrope.


Izvanredne konstrukcije napravljene su od oko 400 stalagmita odvaljenih sa zemlje i položenih jedan na drugi kako bi na vlažnom tlu pećine formirali zidove. 

Najviše se ističu dva zida prstenastog oblika, koja se na nekim mjestima sastoje iz četiri sloja i oslanjaju se na stalagmite koji stoje uspravno kao podupirači. Najveći zid ima oko sedam metara u priječniku i na neoštećenim mjestima visok je 40 centimetara. 

“Ovo je sasvim drugačije od svega što smo do sada vidjeli. Veoma misteriozno”, kaže Mari Soresi, arheolog sa Univerziteta u Lajdenu, koja nije učestvovala u istraživanju. Jedinstvene u istoriji neandertalskih dostignuća, ove strukture spadaju među najstarije građevinske projekte ikada otkrivene. 

Na nekim dijelovima zidova jasno su vidljivi tragovi oštećenja od vatre: stalagmiti su se slomili od toplote, pocrneli ili pocrveneli. Zbog toga naučnici sumnjaju da su neandertalci unutar tih struktura palili vatru kako bi osvetlili pećinu. 

Lokalni speleolozi amateri naišli su na misteriozne formacije devedesetih godina prošlog vijeka, oko 300 metara od ulaza u pećini Brinikel, kod Pirineja u jugozapadnoj Francuskoj. Tada se pretpostavljalo da su strukture stare 50.000 godina, baš kao i spaljeni ostaci životinja nađeni u blizini. 

Nalazi stari najmanje 175.000 godina 

Međutim, novi testovi, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Nature”, otkrivaju da su jednostavni zidovi mnogo stariji nego što se pretpostavljalo. Vrhovi stalagmita i komadići ugljenisanih kostiju nađeni u zidovima ukazuju na to da su stari najmanje 175.000 godina. Francuski i belgijski naučnici koji su rukovodili istraživanjem, kažu da su samo neandertalci mogli da sagrade te strukture. Medvjedi iz pećine ostavili su za sobom tragove kandži, otiske šapa, gužvice dlaka, pa čak i jazbine za hibernaciju, ali nisu mogli da ređaju stalagmite i prave zidove od 30 centimetara, kažu naučnici. 

Neandertalci su živeli u Evroaziji prije 400.000 do 40.000 godina i izumrli su baš kada su došli savremeni ljudi. Iako ih često potcenjujemo kao grubijane s kosmatim obrvama, naši ljudski rođaci bili su nevjerovatno sposobni, što potvrđuju kameno oruđe i drugi artefakti koje su ostavili za sobom. Neandertalci su koristili vatru, živeli u skloništima, nosili odjeću i ovladali su veštinom izrade kamenog oruđa. Neki naučnici vjeruju da su namerno spaljivali svoje mrtve i da su čak ukrašavali grobove darovima i cvijećem. 

Otkriće nameće mnoštvo pitanja 

To, međutim, nije sve. Neandertalci koji su živeli na Iberijskom poluostrvu pravili su nakit od morskih školjki koje su bojili mineralnim pigmentima i vjerovatno nizali. Neki neandertalci su pravili lijepak tako što su oprezno palili koru od drveta, a koristili su ga da bi pričvrstili kamene vrhove na drške kopalja. 

Međutim, uprkos svim njihovim dostignućima, do sada se nije znalo da su umjeli i da grade. “Rani neandertalci su bili jedina ljudska populacija koja je u to vrijeme nastanjivala Evropu”, piše u članku Žak Žober sa Univerziteta u Bordou, sugerišući da su rane ljudske vrste bile razvijenije nego što su naučnici mislili. 

Za sada nije jasno čemu su strukture zaista služile. “U ovoj fazi sve su opcije otvorene”, kaže Soresi. Čak nije ni sigurno da su imale konkretnu svrhu. 

Soresijevu mnogo više kopka šta su neandertalci radili toliko duboko u unutrašnjost pećine, gdje su, u nedostatku prirodne svjetlosti, bili prinuđeni da žive u potpunom mraku, osim ako ne upale vatru. Otkriće nameće mnoštvo pitanja. Da li su zidovi sagrađeni pošta su se nandertalci slučajno zatekli duboko u unutrašnjosti pećine, ili je pravljenje podzemnih struktura kod njih bila uobičajena praksa? 

“S obzirom na sve njihove sposobnosti, jasno je da ne postoji tako veliki jaz između njih i savremenih ljudi”, kaže Soresi. “Ali ovo je vrlo čudno ponašanje. Volela bih da razumem zašto su to radili.”


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi