Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Srbiji ništa ne znači ako sama uđe u EU

Regija

Izvor: Cafe.ba / Srna     28.05.2016 u 20:38 h 0

Srbiji ništa ne znači ako sama uđe u EU
FOTO: Agencija Anadolija

SARAJEVO - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbiji ništa ne znači ako uđe u EU, a to ne uspiju i zemlje zapadnog Balkana.


"Srbija je krenula dobrim putem ka Evropi, ali se tada desila kriza EU, uključujući i migrantsku, pa se sada strahuje da možda i neće biti proširenja", rekao je Nikolić, jedan od učesnika predsjedničkog panela u okviru Samita "100" koji se održava u Sarajevu. 

On je ukazao na činjenicu da neke države danas plaše EU referendumima o izlasku iz Unije, dok je Srbija čvrsto opredijeljena ka evropskim integracijama. 

Nikolić je napomenuo da izgleda da će Srbija imati problem za poglavljem 35, a da je za ostala 34 poglavlja poprilično spremna, te je dodao i da postoji realna bojazan da "neko želi da stopira evropski put Srbije". 

"Ultranacionalisti u Srbiji kažu da će, ako pobijede, narod odvesti u Rusiju. Ali, gdje će ultraši iz drugih država voditi svoje narode", upitao je Nikolić. 

Nikolić smatra da je NATO jedna od ozbiljnijih garancija da na ovim prostorima više ne bude ratova i međusobnih sukoba. "Moramo da se prilagođavamo i istoku i zapadu. Mislim da je to dobar put za Srbiju", rekao je Nikolić. 

On je naglasio da "Srbija nema neprijatelja ni u svijetu, ni na Balkanu, već ima veće i manje prijatelje", te da je njena snaga u izdržljivosti na pritiske i podvale, te u razumijevanju, toleranciji. 

Nikolić je poručio da želi napredak svim državama u regionu, uključujući Sloveniju i Hrvatsku, te da ovdje niko nikome ne treba da podmeće nogu. 

"Biznis je dobar način za povezivanje država, ali to mora biti praćeno dobrim političkim odnosima", naveo je Nikolić. 

Učesnici "Brdo-Brioni" procesa večeras su u Sarajevu u okviru predsjedničkog panela "Dogovor za novo doba" prisustvovali Samitu "100" biznis lidera Jugoistočne Evrope čiji je pokrovitelj Predsjedništvo BiH. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi