Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Mars je nekada bio poput zemlje (VIDEO)

Nauka i tehnologija

Izvor: Nezavisne novine     28.05.2016 u 17:50 h 0

FOTO: pixabay.com

Institut "Southwest Research" objavio je istraživanja u kojima se ističe da su ledena doba na Marsu prouzrokovana silama sličnim koje su prouzrokovala ledena doba na Zemlji, što ukazuje da su obje planete imale sličnu rutu.


Radar je prikazao veću količinu leda na vrhu polova, za šta naučnici vjeruju da je dokaz tvrdnje sa su postojali glečeri. "Pronašli smo akumulaciju leda na polovima na visini od 100 do 300 metara. Volumen i tankoća leda poklapa se sa ranijim modelima iz 2.000 godine.

Ovo nam pokazuje detaljnu istoriju akumulacije leda i erozije povezane s klimatskim promjenama", rekao je dr Ajzak Smit, istraživač na institutu "Southwest Research".

Analizirani su podaci s polova i zaključeno je da se na njima nalazi 87.000 kubnih kilometara leda koji je tu od ledenog doba. Pretpostavlja se da je ledeno doba na Marsu bilo prije 370.000 godina. Vjeruje se da je led bio svuda po površini Marsa i da je bio debljine 60 centimetara.

"Budući da je klima na Marsu oscilirala s većim promjena u nagibu ose, a led je bio drugačiji za svaku oscilaciju, Mars je izgledao bitno drugačije nego danas. S obzirom da na Marsu u sadašnjosti nema okeana, on predstavlja jednostavnu laboratoriju za razumijevanje klimatske nauke na Zemlji", dodao je Smit. NASA je nedavno objavila animaciju baziranu na podacima sa Mavern misije u kojoj prikazuje evoluciju Marsa od vodenog svijeta do suve crvene planete kakva je danas.

Mavern je lansiran 2013. godine i dizajniran da istraži atmosferu na Marsu. Animacija pokazuje da je nekada to bila plava planeta, ali da su mora isparila i nestala tokom miliona godina. Tragovi na stjenovitoj površini pokazuju da je nekada voda tekla kroz kanjone koji se vide na slikama. Video 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi